background branding

Wel of geen reisverzekering? Klein deel neemt risico's voor lief

autopech.jpg

Een overgrote meerderheid sluit een lang- of kortlopende reisverzekering af, blijkt uit een poll van Radar. Toch is er ook een deel dat daar bewust niet voor kiest. Bijvoorbeeld om slechte eerdere ervaringen bij het indienen van een schadeclaim.

Overtuigende meerderheid kiest voor langlopende reisverzekering

Radar zette de volgende vraag online: Heb jij een reisverzekering? In totaal reageerden 1.045 mensen. Een overtuigende meerderheid van 77 procent geeft aan een langlopende reisverzekering te hebben afgesloten. 

Een stuk minder van de polldeelnemers (9 procent) sluit liever een kortlopende reisverzekering af. Meer dan een tiende (13 procent) geeft aan geen reisverzekering af te sluiten.

Mensen die voor een langlopende reisverzekering kiezen, doen dat vooral omdat ze meerdere keren per jaar op reis gaan. ”Het is dan goedkoper een doorlopende reisverzekering (in plaats van een kortlopende, red.) te hebben”, aldus een polldeelnemer. “Ook hoef ik verder ook niet elke keer te onthouden dat ik me moet verzekeren.”

Hoe vaak hebben mensen de reisverzekering nodig?

Het verschilt sterk of mensen de langlopende reisverzekering ooit nodig hebben gehad. Eén van de polldeelnemers in korte tijd meerdere keren. “Onlangs moest ik worden opgenomen in een privékliniek in Turkije. En eerder dit jaar heb ik van de verzekering gebruikgemaakt toen mijn bril na een valpartij kapot was gegaan.”  

Een andere polldeelnemers is al jaren verzekerd, maar heeft de verzekering juist nooit hoeven gebruiken. “Gelukkig hebben we de reisverzekering nog nooit nodig gehad, maar wel jammer van de al meer dan veertig jaar die we hebben betaald. Zou het erg coulant vinden als er na zo’n lange tijd een kortingsregeling zou zijn.”

Niet meer verzekeren na slechte ervaring

De kortlopende reisverzekeringen worden logischerwijs afgesloten door mensen die minder vaak op vakantie gaan. “We weten nog niet of we, financieel gezien, op zomervakantie kunnen”, zegt een polldeelnemer. “Mocht dit wel lukken, dan sluiten wij altijd kortlopende annulerings- en reisverzekering af.”

Iets meer dan een tiende gaf aan helemaal geen verzekering af te sluiten. “Ik heb geen dure spullen. Als dat wordt gejat is het heel vervelend maar daar kom ik ook wel weer overheen", onderbouwt een polldeelnemer.

Wat opvalt is dat meerdere mensen zich niet meer verzekeren na een slechte ervaring. “Heb tig jaar een verzekering gehad, maar nooit iets geclaimd. Wilde vorig jaar een bedrag van rond de 150 euro claimen maar toen wrong men zich in allerlei bochten om de schade niet te hoeven verzekeren. Heb het gelijk opgezegd”, schrijft een ander.  

Zo kies je de juiste reisverzekering

Met lange én kortlopende reisverzekeringen zijn jij en je eigendommen (voor een groot deel) verzekerd als je op vakantie bent. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die je maakt als je in het ziekenhuis belandt, of wanneer iets kapot is gegaan. Een doorlopende reisverzekering is volgens Wijzer in geldzaken goedkoper als je minimaal drie tot vier weken per jaar op vakantie gaat.

Het verschilt sterk per verzekeraar wat wel en niet vanuit de basisverzekering wordt gedekt. Kijk daarom goed naar wat je wil verzekeren en wat binnen deze verzekering valt. 

Op basis hiervan kun je bepalen wat nog toegevoegd moet worden. Denk hierbij aan bijzondere sporten, wanneer je bijvoorbeeld op surfvakantie gaat, rechtsbijstand, ongevallen, of vervangend vervoer of verblijf. Afhankelijk van jouw specifieke vakantie kun je deze zaken nog toevoegen aan de standaard dekking van de reisverzekering die je kiest. 

Loop ook je andere verzekeringen goed langs, voordat je je reisverzekering afsluit. Zo kunnen je (aanvullende) zorgverzekering, pechhulpverlening en inboedelverzekering vaak al een groot deel van de eventuele kosten dekken.