background branding

Weer een designerdrug verboden, maar verkoop gaat vrolijk door

Sinds deze maand is de designerdrug 3-CMC op de Opiumlijst geplaatst en daarmee verboden. De designerdrug was de afgelopen jaren nog vrij verkrijgbaar in webwinkels en smartshops. Wakker zullen de gebruikers niet liggen van het verbod. Volop alternatieven zijn vaak met flinke korting eenvoudig te vinden.

Not for human consumption

Opvallend aan de designerdrugs, ook wel research chemicals of Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) genoemd, is dat ze verkocht worden met de sticker ‘not for human consumption’. Preventiedeskundige Tom Bart van Jellinek legt uit: ‘Dat is om de regels te omzeilen. Als je er op vermeldt dat het voor consumptie is, dan moet je je ook gaan houden aan Europese regels van voedselveiligheid. Daar kunnen ze natuurlijk niet aan voldoen, dus ze verkopen het als iets anders. Terwijl iedereen weet waarvoor het bedoeld is’.

Kat-en-muis-spel

Onlangs werd de designerdrugs 3-CMC verboden. Eerder werden 3-MMC en 4-FA al op lijst 1 van de Opiumwet geplaatst. Dat betekent dat deze gezien worden als harddrugs. Maar de ontwikkeling van designerdrugs gaat vrolijk door. Als 4-FA verboden wordt, dan wordt een heel kleine aanpassing gedaan in de samenstelling en dan is het ineens een nieuwe drug, bijvoorbeeld 3-FA of 4-FMA. Op die manier ontstaat een kat-en-muis-spel waarbij de overheid iets verbiedt als het schadelijk blijkt en de ‘branche’ steeds weer met alternatieve middelen komt. 

Verbod op alle designerdrugs

Als het aan Tweede Kamerlid Anne Kuik ligt is dat kat-en-muis-spel zo snel mogelijk ten einde. Hoewel de meeste webwinkels die de middelen aanbieden keurig staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en dus ook belasting betalen, vindt Kuik dat er geen plaats is voor deze handel: ‘Als het legaal is kunnen jongeren gaan denken dat het niet zo spannend is of dat het wel okee is, maar dat is niet zo’. Aanbieders brengen daar tegenin dat een verbod de vraag naar drugs niet wegneemt en de handel juist buiten het zicht brengt.

Geen gebruiksaanwijzing

Omdat de middelen zogenaamd niet voor consumptie zijn, krijg je dus ook geen bijsluiter of handleiding geleverd bij een bestelling. Je moet online zelf eerst goed uitzoeken op welke manier en met welke dosering je het middel kunt gebruiken. En dat is niet altijd zonder gevaar. Tom Bart: ‘Je bent een beetje je eigen proefkonijn’. Overweeg je te experimenteren? Raadpleeg dan altijd eerst de websites van bijvoorbeeld Jellinek, Trimbos of Unity.