Waterschapsbelasting volgend jaar flink omhoog: zoveel ga jij betalen

waterschap.jpg

De belastingen voor waterschappen gaan in 2024 fors omhoog, blijkt na onderzoek van RTL Nieuws. In een aanzienlijk deel van de waterschappen stijgen de lasten met wel 10 procent. Waarom is dat nodig? En hoeveel hoger wordt de belasting in jouw waterschap?

Waarom worden de waterschapsbelastingen duurder?

Volgens RTL Nieuws willen de waterschappen minimaal de inflatie doorberekenen. Het extra geld is oook nodig om de gestegen personeels- en materiaalkosten op te vangen. Daarbij hebben waterschappen een grote uitdaging: klimaatverandering.

De hogere rivierafvoeren, extreme regenbuien en langere perioden van droogte zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat er extra maatregelen moeten worden genomen. Ook moeten door klimaatverandering de dijken worden aangepakt, aangezien de zeespiegel hierdoor stijgt.  Verder heeft het waterschap veel extra werk aan het zuiveren van rioolwater dat flink vervuild is met onder meer medicijnresten.

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht spant de kroon, blijkt uit het onderzoek. 1,4 miljoen inwoners van onder meer Amsterdam, Hilversum en Utrecht krijgen te maken met een tariefsverhoging van zo'n 35 procent. Dat is ruim honderd euro per jaar. 

Zoveel ga jij betalen

* De prijsstijging is door RTL Nieuws gebaseerd op beleidsdocumentatie en geraamde inflatiecijfers. De uiteindelijke bedragen kunnen wat afwijken.

Waterschap heeft grote invloed op leven

Naar aanleiding van de afgelopen waterschapsverkiezingen onderzocht Radar of mensen weten welke invloed waterschappen op hun leven hebben. De meeste mensen denken dat het waterschap een directe invloed heeft op hun leven, blijkt uit de antwoorden van ruim 18.000 ondervraagde mensen.

De ene helft daarvan vermoedt een grote invloed, de andere helft een kleine. Radar kan je vertellen: de invloed kan heel groot zijn. En dan hebben we het niet alleen over overstromingen. Lees hier welke invloed waterschappen op jouw leven kunnen hebben