Wat kost het om een camper te hebben?

camper radar.jpg

Volgens cijfers van BOVAG is de populariteit van campers sinds de uitbraak van corona enorm toegenomen. Ook jongeren kopen steeds vaker een kampeerwagen. Niet zo vreemd, want een camper biedt vooral ook vrijheid. Nadeel, de aanschafprijs van een camper is, mede door deze populariteit, flink gestegen. Met welke kosten krijg je nog meer te maken?

Populariteit stijgt ook bij jongeren

Volgens cijfers van BOVAG is het aantal campers in Nederland met ruim 30 procent gestegen tot 167.471 stuks. En niet alleen gepensioneerden kopen een camper zo blijkt uit de cijfers: bijna 7.000 particulieren van 45 jaar of jonger kochten in 2021 een camper. 

Aanschafprijs van een camper

Campers zijn er in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek maken als jij en jouw portemonnee het kunnen bedenken. Voor een nieuwe camper betaal je al gauw bedragen vanaf 50.000 euro, maar een gebruikte camper is vaak al voor minder dan 20.000 euro te vinden. Al zal het dan meestal een exemplaar zijn van 20 jaar of ouder.

Bijkomende kosten

Los van de brandstof, tol, de kosten voor verblijf op een camping of camperplaats moet je nog rekening houden met vaste lasten. Ook als je de kampeerauto niet gebruikt: verzekering, belasting, onderhoud en de stalling van je camper. Waarbij de kosten voor onderhoud vanzelfsprekend afhangen van de leeftijd van de kampeerwagen. Hetzelfde geldt voor de afschrijving.

Stalling van een camper

Heb je een grote tuin, dan mag je vaak de camper wel stallen op eigen terrein. In Nederland is het niet zomaar toegestaan om je camper voor je eigen deur op de stoep te parkeren. Immers, de buren willen ook wel eens een ander uitzicht dan jouw kampeerwagen. De regels verschillen per gemeente en zijn vastgesteld in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Natuurlijk mag je de camper wel tijdelijk voor je deur zetten om de vakantiespullen in te laden. Hoe lang dit ‘tijdelijk’ precies is hangt dus af van je gemeente, vaak een paar dagen. 

Kosten voor stalling

De kosten voor het stallen van een camper verschillen. Het hangt er vooral vanaf hoe en waar je jouw wagen wilt neerzetten. Staat de camper onoverdekt op een terrein van boer in het oosten of noorden van Nederland, dan ben je voor een paar tientjes per maand wel klaar. Sta je overdekt op een officiële camperstalling in de Randstad dan kan een plekje ruim over de 100 euro per maand gaan. Een garagebox voor een camper kost al gauw 300 euro per maand.

Besparen op je camper als je hem niet gebruikt

Een gemiddelde camper kost al gauw zo’n 750 tot 1000 euro per jaar aan motorrijtuigenbelasting. De belasting hangt af van het gewicht van de camper, het soort brandstof en de regio waar je woont. Je kunt het berekenen op de website van de Belastingdienst. Staat je kampeerwagen langere tijd stil dan kun je geld besparen door de camper tijdelijk ‘te schorsen’. Dit kun je eenvoudig zelf regelen via de RDW. Als je camper geschorst is mag je er niet meer in rijden. Je hoeft dan ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Ook is het niet verplicht om die periode een WA-verzekering te hebben en de wagen hoeft niet APK-gekeurd te zijn. Een schorsing kun je ook zelf weer opheffen via RDW.