background branding

Wat is koolmonoxide en hoe herken je een vergiftiging?

koolmonoxide-hulp-25-10-2019.jpg

Een aantal keer per jaar vraagt de brandweer aandacht voor de gevaren van koolmonoxidevergiftiging. Wat is dit 'zeer gevaarlijke gas' eigenlijk precies, wat zijn de symptomen van een vergiftiging en hoe kun je het voorkomen? Zorg.nu zocht het voor je uit. 

Koolmonoxide (CO) ontstaat wanneer een materiaal zoals olie, gas of hout niet helemaal verbrandt, bijvoorbeeld door zuurstofgebrek. Het risico is voornamelijk hoog in slecht geventileerde ruimtes, waar zich een cv-ketel, geiser, gaskachel of ander verbrandingstoestel bevindt.

Sluipmoordenaar

Het gas is op geen enkele manier te ruiken, te proeven of te zien en wordt daarom ook wel de 'sluipmoordenaar' genoemd. Een vergiftiging, waardoor je bewusteloos kunt raken en zelfs kunt komen te overlijden, kan zo optreden. Langdurige inademing van lage concentraties kan ook een vergiftiging veroorzaken, meldt de GGD. Jaarlijks overlijden er in Nederland zo'n tien mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en belanden er nog eens ongeveer honderdvijftig in het ziekenhuis, volgens de brandweer.

Symptomen koolmonoxidevergiftiging

De symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn vergelijkbaar met die van een griepje en worden daarom vaak niet herkend. Het gaat om hoofdpijn, misselijkheid en overgeven, vermoeidheid, slaperigheid, verwarring en een versnelde hartslag. De symptomen verdwijnen weer zodra je buiten de deur bent. Negeer deze klachten niet, stelt de brandweer: een koolmonoxidevergiftiging kan snel gaan.

Wat moet je doen bij koolmonoxidevergiftiging?

Vermoed je dat er sprake van koolmonoxidevergiftiging is in jouw huis? Zet dan alle ramen en deuren zo snel mogelijk open, waarschuw je familieleden of huisgenoten, ga meteen naar buiten en bel dan 112. Vanaf het moment dat je geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen. Alleen bij hoge uitzondering kan het zuurstofgebrek volgens de brandweer hersenschade veroorzaken.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Een koolmonoxidevergiftiging is nooit helemaal te voorkomen, stelt de brandweer. Je kunt echter wel maatregelen nemen om de kans op blootstelling aan het gas zo klein mogelijk te maken. 

Zorg ten eerste dat er altijd genoeg zuurstof in je huis is door continu goed te ventileren. Let extra goed op als je kookt of de gaskachel aan hebt staan: tegenwoordig zijn huizen goed geïsoleerd, er stroomt dus niet zo veel frisse lucht meer door kieren en gaten dan vroeger. Genoeg zuurstof kan je leven redden als er koolmonoxide vrijkomt in je huis, benadrukt de brandweer. Houd je schoorsteen en je afzuigsysteem goed schoon, in zowel de keuken als de badkamer en laat jaarlijks door een erkende vakman je verbrandingstoestel controleren. 

Koolmonoxidemelder

Ten slotte: installeer een koolmonoxidemelder. De Brandwonden Stichting adviseert alleen melders aan te schaffen waar de norm NEN-EN 50291 op de verpakking staat. Als er een te grote hoeveelheid koolmonoxide in je woning is, slaat de melder alarm. Hoe je de koolmonoxidemelder het beste kunt plaatsen, vind je op de website van de brandweer

Terugkijken: Chronische koolmonoxidevergiftiging: wat moet je weten?

Bron: Brandweer Nederland / Brandwonden Stichting / GGD