background branding

Wat is gezonder: je dag beginnen met koffie óf met thee?

190995348_l.png

Kan jij in de ochtend niet meer zonder je kopje koffie om echt goed wakker te worden? Of drink je liever een kopje thee bij het ontbijt? Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar het ene drankje is ‘s ochtends beter voor je dan het andere. 

Lees hier waarom je beter een kopje koffie óf juist thee bij het ontbijt kan drinken.

Cafeïne en cortisol

Je lichaam maakt van nature het hormoon cortisol aan. Dit is een hormoon dat vrijkomt bij stress, maar het helpt je ook met jezelf fit te voelen na het opstaan. De afgifte van cortisol heeft een piek tussen 6 en 10 uur ‘s ochtends; de tijd dat veel mensen opstaan. 

Ga je dat aanvullen met cafeïne - zoals een kopje koffie in de ochtend - dan zal de cafeïne op een gegeven moment het cortisol vervangen en raakt je lichaam in de war. Het gaat dan minder van het hormoon produceren. Langzaam maar zeker zal je lichaam dus afhankelijk worden van de cafeïne in koffie. Dat kopje koffie in de ochtend kan dus erg lekker zijn, maar het is niet per se goed voor je lichaam.

Is thee ‘s ochtends dan wél een goed idee?

In thee zit het stofje theïne, dat is hetzelfde als cafeïne. Het kan dus ook een kick geven, maar werkt net even anders. Het verschil is dat er een stuk minder theïne in thee zit, dan cafeïne in koffie. Zo zit er maar liefst drie keer zoveel cafeïne in koffie dan theïne in thee. Natuurlijk maakt het ook uit welke thee je drinkt: in zwarte thee zit bijvoorbeeld meer theïne dan in groene thee. 

Doordat cafeïne snel wordt afgegeven in je lichaam, voel je vrijwel direct na het drinken van de koffie een kick. Theïne wordt langzaam, na ongeveer een uur, geleidelijk afgegeven in je lichaam. Daardoor krijg je bij het drinken van thee een minder heftige, maar wel langere boost. 

Antioxidanten in koffie en thee

Gaan we kijken naar de gezondheid van dranken op de lange termijn, dan moet je bij koffie zijn. Maar het ligt er wel aan hoe laat je het drinkt! Later op de ochtend is dus beter dan een kopje zodra je opstaat. Ook is de hoeveelheid van belang: zo heb je bij twee tot vier kopjes koffie per dag 10 procent minder kans op hartziekten en een beroerte. Bij vijf kopjes kan je het risico op diabetes met 30 procent verlagen. Uit onderzoek van de American Chemical Society blijkt dat deze voordelen waarschijnlijk komen door de antioxidanten in de koffie. Deze beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding. 

Geen zorgen als je een theeliefhebber bent: er zitten ook antioxidanten in thee. Thee verlaagt net als koffie de kans op een beroerte en is onder andere goed voor je bloeddruk en cholesterol. Ook is uit onderzoek gebleken dat beide dranken goed zijn voor je hart.

Bronnen: Voedingscentrum/Washington Post/ACM