Wasballen

Een wasje draaien zonder wasmiddelen, maar met zogenaamde “wasballen.µ In plaats van wasmiddel, stop je deze ballen bij de was in de wasmachine. Beter voor het milieu en uw portemonnee! Maar werken ze wel echt? Tijd voor een test.

We testen drie soorten wasballen. De Green FX wasbal. We kochten deze wasbal op internet voor ¤19,-  De bal gaat 1000 wasbeurten mee, er is geen wasmiddel nodig en de bal is getest door TNO.

 

De ecoball van Ecozone, ook te koop op internet. We betaalden ¤17,95. De bal komt met extra vlekkenmiddel en navulverpakkingen met mysterieuze, keramische balletjes. De natuurlijke mineralen zouden de pH-waarde van het water verhogen en zo de was reinigen.

En als laatste de Ecowasbal, ¤25,- algemeen verkrijgbaar. Bij de wasbal zit ook een klein schepje om wasmiddel toe te voegen.  Maar bij licht, tot normaal vervuilde was is geen wasmiddel nodig, volgens de bijsluiter. Ook hier zitten kleine keramische balletjes in.

Het geheim van de ballen zitten hem in de hydroxyl-ionen. Deze ionen zouden voor een schone was zorgen. Hoe werkt dat nou precies? Dat antwoord zoeken we op de Technische Universiteit van Delft.

Volgens prof. dr. Jan van Esch, hoogleraar aan de Technische Universiteit is het idee dat het hydroxyl-ion bindt aan de vuildeeltjes. Daardoor krijgen ze een licht negatieve lading. Twee negatieven stoten elkaar af, waardoor het vuil afstoot van het textiel waarmee je het schoon zou worden.  Zeep werkt op dezelfde manier.

Of de wasballen hun claims waarmaken, wordt gecheckt met een aantal experimenten.

Verandert het pH-gehalte van het water? Zoja, dan ontstaat er een soort zeep. Het blijkt dat de Green FX bal en de Ecowasbal niets veranderen aan de pH-waarde van het water, maar bij de Ecozone blijkt dat de pH-waarde van het water, behoorlijk is gestegen. Kraanwater heeft pH-waarde 8, het water waar de Ecozone wasbal inzit, heeft pH-waarde 10.3. Het water is ook troebel geworden. Het lijkt erop dat er zeep wordt losgelaten. Het water waar de Ecowasbal en de Green FX bal inzitten, blijft helder.

Verder wordt er gekeken naar de oppervlaktespanning van het water. Als de oppervlaktespanning van het water omlaag gaat, zoals bij zepen gebeurd, dan lossen vuildeeltjes in water op. Hoe hoger de oppervlaktespanning, hoe minder zeep. De Green FX verlaagd de opppervlaktespanning van het water niet, in tegenstelling tot wat de fabrikant beweert. En ook  bij de Ecowasbal wordt geen wijziging van de oppervlaktespanning waargenomen.

De Ecozone produceert als enige wasbal ionen, dus in die zin doet de wasbal wat de fabrikant beweert.

Naast de laboratoriumtest, kijken we ook naar de wasresultaten van de wasballen. We wassen met drie ballen, een normaal wasmiddel en een wasje zonder wasmiddel met alleen water. We maken op , nieuwe, witte katoenen T-shirts, exact dezelfde vlekken, gelijke hoeveelheden van elke vlek. De wasmachines zijn nieuw en bevatten dus geen zeepresten. De t-shirts zijn vooraf alleen gespoeld in water. We testen alle wasballen zonder wasmiddelen, om het effect eerlijk te kunnen beoordelen.

De shirts worden alle 5 tegelijk gewassen. Tijdens het wassen valt op, dat de Ecozone als enige wasbal schuim produceert tijdens de wasbeurt.

Wanneer de shirts uit de wasmachine komen, vallen een paar dingen op. Het zijn hardnekkige vlekken, zelf het wasmiddel heeft moeite om de vlekken helemaal te verwijderen. Toch zijn er opvallende verschillen. De Ecowasbal en de Green FX bal presteren niet beter dan de wasmachine zonder middel.

Bij de Ecozone wasbal is er echt iets anders aan de hand. De wijnvlek heeft een rare kleur gekregen. De grote verschillen zien we vooral bij de lippenstift en de tomatenpuree. De lippenstiftvlek is bij de Ecozone wasbal een stuk minder geworden en de tomatenpuree is zelfs helemaal verdwenen. Dit in tegenstelling tot de twee andere wasballen. Dat is verrassend. De Ecozone geeft als enige wasbal schuimend water in de wasmachine en levert zeep in de laboratoriumtest. Maar is deze wasbal hiermee een goede vervanger voor wasmiddel?

Volgens professor Jan van Esch is het een te grote vereenvoudiging om het zo simpel te stellen. Wasballen zijn in de verste verte niet te vergelijken met een gewoon wasmiddel.