background branding

Waarom je liever geen bloemen in de supermarkt koopt

200518 bloemen supermarkt web BETER.jpg

Een snel bloemetje uit de supermarkt? Je doet er jezelf of een ander misschien een plezier mee, maar het milieu en je gezondheid meestal niet. Ook de lokale bloemenkweker lijdt onder je aankoop, zeker nu hij door corona zijn omzet verliest. Maar voor wie zonder schuldgevoel zijn kamer wil opfleuren, zijn er duurzame opties.

De coronacrisis haalt de sierteeltmarkt overhoop. Als eerste schakel in de keten verliezen de meeste kwekers hun omzet. Export kan amper, en met de veilingen en kleinere zaken dicht, wordt het grootste deel niet verkocht. Bloemen en planten worden en masse vernietigd, wat ook geld moet kosten. De rest wordt via bodemprijzen aan de man gebracht.

Ondertussen houden tuincentra en bloemisten met een online service het aantal bestellingen moeilijk bij. Omdat we onze dierbaren niet kunnen bezoeken en vrezen voor besmetting, sturen we vaker een bos bloemen. Een aantal kwekers doen zo gouden zaken, maar vele anderen zijn afhankelijk van de bloemen en planten die ze rechtstreeks verkopen.

Geïmporteerde bloemen

Supermarkten bieden meestal ingevlogen snijbloemen aan, zoals kleine rozen uit Afrika. Die worden soms hier nog gevoed en daarna als Nederlandse producten verhandeld. Je weet dus niet altijd waar je bloemen vandaan komen. Ze worden in verwarmde en verlichte kassen opgekweekt, wat nog los van de vliegreis voor een grote CO2-uitstoot zorgt. 

Er wordt een dosis bestrijdingsmiddelen ingezet: naast pesticiden tegen aantastende beestjes, vaak ook chemische producten om de bloemen er langer fris uit te laten zien. Over de arbeidsomstandigheden en het mest- en waterverbruik, hebben we het dan nog niet.

Soort bepaalt impact

Nu de coronacrisis de import deels aan banden legt, maken verschillende winkelketens gretig gebruik van de dumpprijzen op de lokale sierteeltmarkt. Te goedkoop ingekochte bloemen en planten van Nederlandse bodem worden met een kleine korting verkocht. 

Maar ook snijbloemen van Nederlandse bodem zijn belastend voor mens en milieu. Warmte, licht, meststoffen, water en bestrijdingsmiddelen zijn afhankelijk van de soort en het seizoen waarin ze bloeien. Zeker grote rozen, orchideeën, gerbera's, lisianthus en hortensia's zijn belastend.

Koop lokaal

Tulpen, zonnebloemen en gladiolen kennen een lage CO2-uitstoot en zijn de milieubewuste keuze in de supermarkt. Maar wie de kweker wil steunen, koopt zijn boeket liever rechtstreeks van hem op de markt. Supermarkten handelen met grote kwekers via een tussenpersoon, die een deel van de al kleine marge opslokt.   

Wie milieubewust is, kiest zijn ruiker in functie van het klimaat. In de winter bijvoorbeeld weet je dat veel soorten energie opslokken. Dat seizoen scoort de tulp het beste. Ga niet voor ingevlogen bloemen: een ruiker kleine rozen uit Afrika is veel belastender voor het milieu dan grote rozen van Nederlandse teelt.

De ene kweker of bloemist werkt ecologischer dan de ander. Durf te vragen naar de teeltwijze. Of vermijd bloemen algeheel en kies eens voor een kleine potplant als duurzamer alternatief.