background branding

Waarom is een rookmelder niet verplicht in de berging?

Rookmelder

Rookmelders zijn op alle verdiepingen met een woonkamer, slaapkamer of keuken verplicht. ‘Waarom eigenlijk niet in je berging waar je bijvoorbeeld je elektrische fietsen oplaadt? Daar kan toch ook brand uitbreken’, mailde iemand naar Radar. Wij bellen het ministerie. 

Rookmeldersverplichting

Al sinds 1 juli 2022 is het verplicht om in elke woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze rookmeldersverplichting stelt dat je op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder moet hebben. 

Heb je een zolder of kelder die je alleen gebruikt als berging of om bijvoorbeeld je was te laten drogen? Dan is een rookmelder niet verplicht. Hetzelfde geldt voor de berging in een appartementencomplex. 

Niemand heeft zicht op de berging

‘Waarom is een rookmelder daar eigenlijk niet verplicht?’, mailde iemand naar Radar. Ze legt uit dat in de berging van haar wooncomplex allerlei elektrische fietsen en scootmobielen worden opgeladen. Niemand heeft daar in de avond zicht op, terwijl elektrische fietsen toch regelmatig in brand vliegen. 

Wat zegt het Ministerie?

Met die vraag kloppen we aan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat verantwoordelijk is voor de rookmeldersverplichting. De woordvoerder Ruimtelijke Ordening en Verduurzaming vertelt: “In een berging op een andere verdieping is een rookmelder inderdaad niet verplicht, maar uiteraard wel toegestaan.”

“Het gaat erom dat bewoners tijdig worden gewaarschuwd als er rook is in de vluchtroute in de woning. Daarom is het advies om een rookmelder in de hal of gang te plaatsen.” Zolang je het pand dus veilig kunt verlaten, is het niet verplicht om in elke ruimte een rookmelder op te hangen. 

Hoe denkt de brandweer hierover?

Dat bevestigt ook een woordvoerder van Brandweer Nederland. “Maar”, geeft hij als kanttekening, “uiteraard is het verstandig om ook een rookmelder op te hangen bij de ruimte van de wasdroger, elektrische fiets of andere ruimten waar apparaten staan die risico's met zich meebrengen.”