background branding

Waarom heeft donkere chocolade een gezond imago? (En wat klopt ervan?)

Fondantchocolade 031221.jpg

Met een stukje pure chocolade snoep je gezond. Althans, dat is wat veel consumenten (willen) geloven. Maar klopt dat wel, en waar haalt het snoepgoed zijn gezonde imago vandaan? Prof. dr. ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit, onderscheidt feit van fictie. 'Chocolade eet je niet voor je gezondheid.'

Veel consumenten zijn ervan overtuigd dat je er goed aan doet om regelmatig een stuk pure chocolade te eten, zo blijkt uit verschillende bevragingen. Het zou wonderen doen voor je hart en bloedvaten, diabetes voorkomen, je stressniveau verlagen en je stemming verbeteren, dat alles met dank aan het cacaopoeder. 'Af en toe chocolade eten kan prima in een verder gezond eetpatroon, maar verwacht niet te veel van die zogenaamde gezondheidseffecten', relativeert Brouwer het geloof dat in ons gedachtegoed is geslopen. 

Vet en suiker hebben tegengesteld effect

Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. 'In cacao zitten flavanolen, antioxidanten, waarvan bekend is dat ze een gunstige invloed hebben op hart- vaatziekten', verklaart Brouwer. 'Maar in chocolade zit cacao verpakt in een mix van verzadigde vetten en suikers, die de andere kant op werken. Verzadigd vet verhoogt net het risico op hart- en vaatziekten, en suikers het risico op diabetes.'

Verrijkte chocolade verklaart het gezonde imago

In een stukje pure chocolade uit de supermarkt zit ook een te kleine hoeveelheid flavanolen om een groot effect te kunnen hebben op de elasticiteit van je bloedvaten. Er is wel speciale chocolade te koop dat rijk is aan flavanolen. Daarvan zou je dagelijks 10 gram moeten eten voor een aantoonbaar effect. 'Maar ook dan wegen de gezondheidseffecten van cacao niet op tegen het suiker en de boter, de calorieën. Je moet het dus niet voor je gezondheid gaan eten.'

Het is die chocolade, met extra flavanolen, dat werd gebruikt voor verschillende onderzoeken rond de gezondheidseffecten van chocolade. Vermoedelijk is het geloof dat (pure) chocolade eten goed voor je is door de resultaten van die studies ontstaan. Maar een wondermiddel voor je hart is het snoepgoed dus niet. Chocoladefabrikanten mogen hun producten dan ook niet als ‘gezond’ aanprijzen.

Is pure gezonder dan melkchocolade?

Wat is waar van de overtuiging dat pure chocolade gezonder is dan melkchocolade, en al zeker witte chocolade? 'In pure chocolade zit dan wel minder suiker en meer flavanolen dan in de andere soorten – in witte chocolade zit al helemaal geen cacao – maar het is wel veel vetter. Ook dat geloof weegt dus niet op.' Een reep zeer pure chocolade bestaat gemiddeld voor 40 tot 50 procent uit vet, tegenover een derde in melkchocolade. Het aantal calorieën is ongeveer gelijk. 

Helpt het tegen stress?

En wat doet het snoepgoed écht voor je stressniveau en stemming? 'In chocolade zitten wel wat stofjes die een gunstig effect kunnen hebben, maar verwacht ook daar niet te veel van', stelt Brouwer. 'Het is sowieso moeilijk om van een voedingsmiddel een psychisch effect aan te tonen.'

Van een voedingsmiddel kun je overigens ook niet eenduidig zeggen dat het gezond is of niet. Het gaat om de hoeveelheid die je ervan eet en in welke eetgewoontes het past. 'Chocolade is ook geen vergif', besluit Brouwer. 'Een stukje af en toe past prima in een verder gezond voedingspatroon.'