background branding

Vrouwen willen economisch zelfstandig zijn, maar ook voor kind zorgen

179292700_l.jpg

Bijna de helft van de vrouwen gaat minder werken als ze een kind krijgen, dat blijkt uit cijfers uit de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar daarentegen wil drie kwart van de vrouwen (die geen onderwijs volgen en jonger zijn dan 65 jaar) wel economisch zelfstandig zijn. 

In 2021 was 66 procent van de vrouwen economisch zelfstandig. Zij verdienden minstens het bijstandsniveau (ongeveer 1080 euro netto per maand). Een groter deel van de mannen  is economisch zelfstandig, zo’n 81 procent. Alleenstaande moeders met een kind onder de twaalf jaar zijn het minst vaak economisch zelfstandig, dat is 55 procent. Bij moeders van wie het jongste kind twaalf jaar of ouder is, was dat met 65 procent hoger. 

‘Vrouw kan beter voor kind zorgen dan de man’

Hoewel meer vrouwen zelfstandig willen zijn, gaat bijna de helft minder werken zodra ze moeder worden. Bij mannen is dit nog niet eens zeven procent. ‘De algemene opinie is toch wel dat vrouwen geschikter zijn om te zorgen voor kinderen dan mannen’, vertelt Hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS aan de Telegraaf. ‘Voor vrouwen met kleine kinderen vinden we twee of drie dagen per week werken wel genoeg, voor mannen is dat eerder vier of vijf dagen.’ Volgens Traag zitten vrouwen vaak in de knel omdat ze de oproep krijgen om meer uren te werken, maar de publieke opinie vindt dat zij vooral bij hun kinderen moeten zijn.

Nederland koploper deeltijdwerken

In tegenstelling tot Europa, wordt in Nederland meer gewerkt in deeltijd. Bijna zeven op de tien vrouwen en twee op de tien mannen werken minder dan 35 uur per week. Het Europees gemiddelde ligt bij vrouwen op drie op de tien en bij mannen één op de tien.

Bron: CBS/Telegraaf