background branding

Voetbalbonden en overheid werken samen om vuurwerk uit stadions te verbannen

vuurwerk-voetbal-verbannen-160119.jpg

Illegaal vuurwerk moet uit het voetbal verdwijnen. Alle betrokken partijen slaan de handen ineen om illegaal vuurwerk te weren rond en tijdens voetbalduels en andere voetbalevenementen in stadions of trainingscomplexen. Betrokken zijn alle eredivisie- en eerstedivisieclubs, de KNVB, politie en Openbaar Ministerie, de gemeentes en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zo is afgesproken te gaan praten met supporters over alternatieven. Georganiseerd vuurwerk mét een vergunning is zo'n alternatief, laten onder meer Openbaar Ministerie en KNVB weten. Maar Supporterscollectief Nederland heeft al laten weten zich niet in het plan te kunnen vinden.

Regiegroep Voetbal en Veiligheid

De partijen zijn verenigd in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid. Daarin is afgesproken om per direct harder op te treden. Alle overtredingen worden strafrechtelijk vervolgd. Vuurwerk op de tribunes wordt harder aangepakt en ook mag er geen illegaal vuurwerk zijn bij trainingen.

Het afsteken van vuurwerk is gevaarlijk, staat in een gezamenlijke verklaring, zeker in een stadion met dichtbevolkte tribunes. Er kan gehoorschade en brandletsel optreden, en het inademen van de rook is niet gezond. Bovendien is de club aansprakelijk als supporters letsel oplopen en kan die forse boetes krijgen.

Hoe kunnen 'de positieve eigenschappen' van vuurwerk blijven bestaan?

Supporterscollectief Nederland wil met alle partijen kijken hoe 'de positieve eigenschappen' van vuurwerk kunnen blijven bestaan 'om te zorgen voor volle en sfeervolle stadions'. Het afsteken van knalvuurwerk en het gooien van vuurwerk is daarbij uit den boze en ook mag er geen gevaar of schade ontstaan. De club noemt het afsteken van vuurwerk tijdens wedstrijden onderdeel van de supporterscultuur. De afgesproken aanpak nu gaat vooral over het uitbannen van vuurwerk en dat vindt het collectief 'onnodig'.

Bron: ANP