background branding

Voedingshypes: welke moet je geloven en welke niet?

De voedingsadviezen vliegen ons om de oren, maar welke moet je nu geloven? Radar neemt een paar van de meest hardnekkige voedingshypes onder de loep met voedingswetenschapper Marijke Berkenpas en voedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans.

Gezond eten staat ieder jaar weer hoog op de lijstjes van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar wat is nou gezond? E-nummers zijn gevaarlijk, drinken van Keltisch zout is goed... of niet? Bekende Foodbloggers als Rens Kroes, gezondheidscoach Jesse van der Velde en fitgirl Fajah Lourens promoten allemaal een gezonde levensstijl in hun eigen vlog.

Voedingshype: 'Suiker is slecht, stevia is beter'

Voedingsdeskundige Oerlemans stoort zich aan de suikerhype. Oerlemans: 'Ik denk dat het voor de meeste mensen best gezond is om minder suiker te eten, maar we slaan dan weer zo door. Nu zeggen mensen niet meer, ik eet suikervrij, maar ik ben suikervrij. Het is meer een identiteit geworden in plaats van een manier van gezond eten. In plaats van suiker, gaan ze veel vet eten en dat is ook weer niet goed'.

Mensen zijn huiverig voor suikervervanger aspartaam, dus spelen fabrikanten daarop in met producten met het plantaardige stevia. Maar ook daarvan zijn niet alle effecten duidelijk. Marijke Berkenpas: 'Het is niet toegestaan om het hele plantje te gebruiken, omdat we niet weten wat de gezondheidseffecten op langer termijn zijn. Daarom wordt er altijd een extract gebruikt.'

Oerlemans begrijpt niet waarom mensen zo huiverig zijn voor aspartaam. 'Van stevia mag je 10 keer zo weinig gebruiken als van aspartaam, maar toch zeggen mensen dat het beter is dan aspartaam.'

Voedingshype: 'E-nummers zijn gevaarlijk'

Ook E-nummers liggen al jaren onder vuur. Die hebben de reputatie gevaarlijk te zijn. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Bijvoorbeeld kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Ze kunnen uit de natuur komen, maar ook kunstmatig worden gemaakt. De naam van de stof zelf of het E-nummer staat op het etiket als het in een product wordt gebruikt.

Volgens het Voedingscentrum krijgt een stof niet zomaar een E-nummer. Het belangrijkst is dat de stof niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid. Het E-nummer is volgens het voedingscentrum een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen heeft gecontroleerd en ze veilig zijn.

Ook Oerlemans en Berkenpas zijn niet tegen gebruik van E-nummers. 'Je wordt niet ziek als je iets eet waar e-nummers in zitten. Het zijn goedgekeurde hulpstoffen', zegt Berkenpas. 'Een proces-technoloog zei een keer: "Producten met E-nummers zijn zo goed onderzocht, dat kun je van eten uit de natuur niet zeggen",' vult Oerlemans aan.

Voedingshype: 'Drinken van Keltisch zeezout oftewel "Sole" is goed'

Een van de nieuwste hypes die door diverse voedingsbloggers wordt besproken, is een glas Keltisch zout drinken, ook wel Sole genoemd. En het gebruik van Himalaya zout zou beter zijn. Berkenpas: 'Hierbij wordt gezegd dat het een gezonde manier is om veel mineralen binnen te krijgen. Maar dat niet waar. Ik heb zelf  Himalyazout naar een lab gestuurd, en eigenlijk is de samenstelling gelijk aan keukenzout. Het gehalte natrium, het ongezonde van zout, zit er hetzelfde in.

Ook Liesbeth Oerlemans is geen fan van het drinken van Keltisch zout: 'Zout kan je bloeddruk verhogen, en verhoogt kans op hart en vaatziekte. Geen slimme actie om dit te gebruiken'.In de radio-uitzending: Keltisch zeezout is zout, maar 5x duurder

Voedingshype: 'Proteïne is het nieuwe toverwoord'

Fajah Lourens heeft met haar boek Killerbody de term fitgirl op de kaart gezet. En een fitgirl heeft proteïne nodig, oftewel eiwit, en dus vinden we proteïne in veel producten terug. De voedingsmiddelen industrie speelt er handig op in. Zo is er nu kwark met wel 20 gram proteïne verkrijgbaar. Volgens Berkenpas is het natuurlijk prima om dat te eten na het sporten. 'Maar gewone kwark is ook goed. Het is een nieuwe manier om producten in de markt te zetten.'

Foodvloggers en foodbloggers: bijna iedereen lijkt tegenwoordig wel iets over voeding te weten. Maar al met al zijn we door deze voedingshypes wel meer bezig met voeding. En dat vinden beide voedingsdeskundigen positief. Toch is hun advies om niet door te slaan en op te passen voor hypes die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. 'Het drinken van een zoutoplossing bijvoorbeeld. Dat zijn geen gezonde hypes, dat is gewoon ongezond', aldus Berkenpas.