Vleeswijzer

Hoe weet je of de woensdagse gehaktbal goed of slecht is voor het milieu? En of de biologische biefstuk op je bord ooit een goed leven heeft gehad? In Radar introduceert stichting Varkens in Nood de Vleeswijzer, die antwoord geeft op al deze vragen.

In één oogopslag kunt u zien of het vlees dat u eet goed of slecht scoort op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

De Vleeswijzer is uniek in de wereld. Wel is er veel onderzoek gedaan naar dierenwelzijn en het effect van veehouderij op het milieu, maar die onderzoeken zijn nooit bij elkaar gebracht.

U kunt de Vleeswijzer bekijken op www.vleeswijzer.nl. Via de site is de wijzer te downloaden en gratis te bestellen. Op de site is ook te lezen hoe de Vleeswijzer tot stand is gekomen.

Forumreacties

18
  • Door Radar

Hoe weet je of de woensdagse gehaktbal goed of slecht is voor het milieu? En of de biologische biefstuk op je bord ooit een goed leven heeft gehad? In Radar introduceert stichting Varkens in Nood de Vleeswijzer, die antwoord geeft op al deze vragen. Naar het item

  • Door toeschouwer

Beetje jammer dat de persoonlijke agenda van mevrouw Hertsenberg en haar man hierin weer duidelijk naar voren komt. Wie zit hier eigenlijk op te wachten? TROS Radar is een consumentenprogramma en geen platform voor de propaganda van dierenorganisaties. Een beetje merkwaardig om eerst de verstrengelde belangen van energievergelijkers te belichten, om vervolgens zonder kritiek de campagne van Varkens in Nood onder aandacht te brengen. Alsof dat een zuiver belang betreft. Eenzijdige berichtgeving, vermoedelijk om vleesconsumptie in een kwaad daglicht te stellen.

  • Door cvdlee

Het leuke van deze uitzending was het feit dat er gesproken werd over een slechte voorlichting. Nu bleek ook in de uitzending zelf erg slechte voorlichting gegeven te worden. De uitspraken van de onderzoeker waren erg overdreven, alsof er in 2040 geen natuur meer is wanneer men op deze manier doorgaat met vlees consumeren en produceren? Wat een onzin, er is, naar onderzoek, voldoende landbouwgrond aanwezig om 20 miljard mensen te voeden! Nog een voorbeeld: In de reportage werd gesproken over kippenvlees. Nu laten ze notabene LEGkippen in een LEGbatterij zien (legbatterijen zijn vanaf 2012 verboden). Maar het kippenvlees dat te koop is bij de slager komt van VLEESkippen. Dus laat dan niet heel amateuristisch een filmpje zien van LEGkippen die EIEREN produceren en niet gehouden worden voor kippenVLEES dat bij de slager te koop ligt. Dan wordt er in het filmpje gesproken van slechte voorlichting bij de slager, wie geeft er nu slechte voorlichting op TV voor honderdduizenden mensen? Zo wordt de agrarische sector WEER in een negatief daglicht gezet, terwijl een boer nergens zoveel liefde voor heeft als voor z'n beesten. ps. Een varken dat een slecht leven heeft, ondervindt stress. Stress heeft een zeer negatieve invloed op de groei, dus wanneer een varken een slecht leven heeft, zal het geen hoogwaardig vlees kunnen produceren.