Verstopte neus: is neusspray de oplossing?

verstopte-neus-780.jpg

De koude dagen zijn weer aangebroken, en dat betekent dat de verkoudheid weer volop opspeelt. Een verstopte neus is hierbij een bekend verschijnsel. Je kan veelvuldig snuiten om je neus begaanbaar te maken voor zuurstof, maar ook neusspray wordt vaak gebruikt. Is neusspray de goede oplossing voor je dichtgeslibde neus?

In veel van de neussprays zit de stof xylometazoline of oxymetazoline. Wat dergelijke neussprays doen is de vaten vernauwen waardoor de zwelling afneemt, vertelt apotheker Annemieke Horikx van apothekersorganisatie KNMP. De bloedvaten in het neusslijmvlies trekken samen, waardoor er ruimte wordt gecreëerd. 

Keerzijde

Er zit ook een keerzijde aan deze spray, vooral als je het te lang gebruikt. Wanneer je langer dan zeven dagen neusspray inneemt, kan het medicijn een averechts effect hebben. 'De kans op verslaving is zeker aanwezig. Door xylometazoline kan afhankelijkheid ontstaan. Het lichaam raakt gewend aan de spray, waardoor het lichaam denkt dat het moet zwellen als er geen spray meer binnenkomt. Die mensen die dit hebben moeten letterlijk afbouwen. Het is geen geestelijke verslaving, maar dit is dan een lichame afhankelijkheid. Daarom wordt aangeraden om het middel niet meer dan vijf tot zeven dagen te gebruiken,' zegt Horikx. Ook kan je slijmvlies in je neus er na verloop van tijd van beschadigen als je de spray te lang gebruikt. 

Kinderneusspray

'Afhankelijk van het product dat je koopt kan er een kleine hoeveelheid xylometazoline in zitten,' vertelt Horikx. 'Dit zijn lage concentraties. Ook hier geldt zeker het risico voor verslaving. Ook voor kinderen geldt dat je de spray niet langer dan een week mag gebruiken.'

Alternatieven

Er zijn naast neussprays met xylometazoline en oxymetazoline ook sprays op basis van een zoutoplossing. 'Deze neusspray wordt gebruikt om een prettig gevoel te geven in de neus. Qua genezing doet het niet veel. Als je kijkt naar een verkoudheid, moet het lichaam dit zelf oplossen. De neus moet niet aanvoelen als een open kraan. Je wilt voorkomen dat het veel gaat stromen,' vertelt Horikx.

Dit soort spray mag je langer gebruiken dan de hiervoor genoemde neussprays. De spray is goed te gebruiken bij verkoudheid en bijholteontsteking. De oplossing bevat keukenzout, waardoor slijm verdunt en dus makkelijker loslaat. Zo gaat de verstopte neus sneller over.

Een andere oplossing is een neusdouche om je neus te spoelen. Hiervoor heb je een zoutoplossing met keukenzout en warm water nodig (eenvoudig zelf te maken) en een neusdouche (verkrijgbaar bij de apotheek).

Volgens Horikx is het het beste om je lichaam zelf de verkoudheid te laten oplossen, ook al kost dit tijd. 'Wanneer je lichaam weer een beetje gezond is, ruimt dat het slijm allemaal zelf op. Je kan ook zeggen, ik pak die twee dagen rust.'

Hier moet je op letten bij neusspray

Kies je voor neusspray, dan is het belangrijk dat je een eigen neusspray hebt. Deel een spray niet met iemand anders, om kruisbesmetting van bacteriën en virussen te voorkomen. Als je het flesje voor de eerste keer gebruikt, is het aan te raden om eerst de pomp een paar keer in te drukken. Ook is het verstandig om eerst je neus te snuiten voordat je gaat sprayen, zodat er geen snot in de weg zit. Na gebruik moet je de neusspray pomp goed worden schoongemaakt.