background branding

'Verroompottisering' van Nederland: helft recreatiegebied in handen van grote investeerders

De vier grootste vakantieketens Roompot, EuroParcs, Centerparcs en Landal Greenparcs verspreiden zich als een olievlek over de Nederlandse campings. In de zomer van 2021 is Radar samen met Follow the Money een onderzoek gestart naar campings over heel Nederland die in handen komen van veelal buitenlandse investeerders. Over deze ‘verroompottisering’ van dit belangrijke deel van de Nederlandse recreatiesector maken veel Nederlanders zich zorgen. Dat blijkt uit de honderden reacties die Radar heeft ontvangen na een oproep in de uitzending van 20 september. Stacaravans, chalets en huisjes, ze moeten wijken voor luxe vakantiewoningen. En de nieuwe eigenaren? Die draaien op voor de risico’s.
 

Follow the Money focust zich in het eerste deel van hun onderzoek op Zeeland, de bakermat van Roompot. De afgelopen vijf jaar zijn daar al 1.336 jaarplaatsen opgezegd door de komst van deze vakantieketen. Niet alleen in Zeeland, maar ook daarbuiten, komen de parken in handen van Roompot – gevoed met kapitaal van één van de grootste durfkapitalisten van Wallstreet, het Amerikaanse KKR.

Alleen Europarcs heeft nog een Nederlandse eigenaar. Landal is van het Amerikaanse Platinum Equity en Center Parcs valt onder het Franse Pierre & Vacances. 

Betrokken in 4.000 parken

Samen hebben zij in Nederland zo’n 250 parken. Daarbovenop komen nog de parken waarvoor zij de centrale verhuur doen, daarmee hebben zij bij bijna 4.000 parken een dikke vinger in de pap. 

En zo is bijna de helft van het recreatiegebied van Nederland in handen van grote investeerders. In totaal een oppervlakte van ruim veertig vierkante kilometer, wat gelijkstaat aan het waddeneiland Schiermonnikoog. Op deze manier verkwanselen we een van de mooiste recreatiegebieden aan grote internationale investeringsmaatschappijen. 

Opkrassen na investeren in je huisje

In september heeft Radar een oproep gedaan naar eigenaren van stacaravans of chalets die de camping moeten verlaten omdat het is verkocht aan een investeerder. We kregen schrijnende reacties binnen van mensen bij wie hun vakantiehuisje plaats moet maken voor een nieuwe vakantiewoning. Zo ook in Texel, waar Europarcs als één van die grote investeerders terrein wint.

De trend zet zich door in heel Nederland, ook de kleinere investeerder heeft een lucratieve goudmijn gevonden in de herstructurering van parken. Zo bezochten we Twente, waar Piet en Henriette uit Zaandam in mei een stacaravan kochten en in september de nieuwe eigenaar liet weten dat ze de boel moeten afbreken.

Zeker 250 vakantieparken in Nederland zijn dus opgekocht door grote investeerders. Mensen op vaste staanplaatsen moeten het veld ruimen. Of ze er al jaren staan, of als je het net hebt gekocht, je moet gewoon opkrassen. Huurders blijken nauwelijks rechten te hebben, al zitten ze er soms al tientallen jaren en hebben ze flink in hun huisje geïnvesteerd. Gemeenten gaan gauw overstag als een grote partij met geld zwaait. 

'Investeren in vakantiewoning? Slecht idee'

Waar de grote investeerders dus aan de ene kant standplaatshouders wegjagen, lokken ze aan de andere kant particulieren om hun gespaarde geld in een vakantiewoning te steken. In commercials en tv-programma’s worden de huisjes met veel tamtam aangeboden.

Uit een rondgang van Radar blijkt dat de eigenaren van de vakantiewoningen die wij in het item hebben gesproken, niet de enige zijn die het rendement van 6 procent lang niet halen. Financieel planner Ramón Wernsen bij Vermogensbeheer.nl heeft gekeken wat dit oplevert voor de gewone consument, die hier zijn spaargeld in stopt. 

Als je een vakantiewoning koopt om zelf in te recreëren, dan is dat prima volgens Wernsen, maar als investering raadt hij het af. ‘Deze grote investeerders zitten hier vaak voor de korte termijn in. We noemen ze niet voor niet 'sharks', ze gaan voor het grote geld en de eigenaar van de recreatiewoning blijft achter met de risico’s en de kruimels.'

'Toezicht en waarschuwing nodig'

Het beleggen in een vakantiewoning valt buiten het toezicht van de Autoriteit Financiele Markt. Wernsen pleit ervoor om deze vorm van beleggen wel onder het toezicht van de AFM te plaatsen. ‘Mensen kunnen hierdoor beter voorgelicht worden en eigenlijk ook beter beschermd worden.'

'Daarbij mag er ook een waarschuwing komen wat het risico is van deze investering', stelt Wernsen. 'Nu worden aandelen gezien als risicovol, en recreatiewoningen niet, maar in werkelijkheid zijn aandelen een stuk minder risicovol dan recreatiewoningen en qua rendement ook nog eens een stuk minder aantrekkelijk.'