background branding

Verhuizen wegens Wmo: 'Een prachtige gemeente om te wonen, zolang je maar niet ziek wordt!'

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen die hulp nodig hebben langer zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. Vanaf 1 januari 2015 moeten gemeenten deze wet uitvoeren. Dit houdt in dat zij bekijken welke zorg of aanpassingen jij nodig hebt, waarna ze de zorg ook betalen. Deze decentralisatie zorgt ervoor dat je niet in elke gemeente recht hebt op dezelfde voorzieningen. Er zijn zelfs mensen die verhuizen omdat ze in een andere gemeente bepaalde zorg wél vergoed krijgen. Dit noemen ze ook wel de Wmo-migranten.

In de uitzending praten Rietje Schinkel en de familie Groot over hun ervaringen met de Wmo. Ze krijgen niet de zorg die ze wensen en dat zorgt voor veel onrust. Rietje Schinkel heeft aanpassingen in huis zelf moeten betalen en is nu door haar spaargeld heen. De familie Groot ligt met hun gemeente in de clinch en ze hebben een advocaat ingeschakeld om de benodigde zorg vergoed te krijgen. Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA komt naar de studio om het onderwerp te bespreken.

Al twee maanden in een vies huis

Radar besteedde vorig jaar aandacht aan de situatie van Lia. Ze krijgt al járen huishoudelijke hulp via de gemeente, omdat ze ziek is. Nu zit ze echter al twee maanden in een vies huis, omdat de gemeente haar verlenging niet heeft behandeld. Het lukt haar maar niet om door te dringen tot de gemeente of Carins, de instelling die voor de gemeente de zogenaamde Wmo uitvoert. Je kunt de uitzending hier terugkijken

Forumreacties

24
  • Door Radar

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moet ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig in hun huis kunnen blijven wonen bij ziekte. Maar niet in elke gemeente gelden dezelfde regels, wat ervoor zorgt dat sommige hulpbehoevenden in urgente situaties naar een andere gemeente verhuizen om de noodzakelijke zorg of hulp wel vergoed te krijgen. Heb jij ervaring met de Wmo? Kijk hier het item van Radar terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/verhuizen-wegens-wmo-een-prachtige-gemeente-om-te-wonen-zolang-je-maar-niet-ziek-wordt/

  • Door Lady1234

Zo uitgekookt is dat niet, maar mijns inziens onhaalbaar.

  • Door Gonn

Volgens mij ligt het genuanceerder, de gemeente is gebonden aan wet- en regelgeving (de gemeentelijke verordening en beleidsafspraken). Naar mijn mening is er te weinig onderzoek gedaan en richt men zich in de reportage te veel op de emotie. In de Wmo wetgeving is vastgelegd dat wanneer iemand verhuist van een geschikte woning naar een niet geschikte woning, gezien de beperkingen die de inwoner ondervindt, de gemeente niet verantwoordelijk is om woningaanpassingen te vergoeden. Het is in dit geval niet het verschil van handelen tussen 2 gemeenten. De eerste gemeente heeft de maatwerkvoorzieningen toegekend omdat de beperkingen later in het leven van de inwoner zijn ontstaan. Bij verhuizing naar de nieuwe gemeente is de inwoner al bekend met beperkingen. Het is belangrijk dat mensen bij verhuizen ook contact opnemen met het de gemeente. Vaak gaat men er vanuit dat het vanzelfsprekend is dat alle voorzieningen 1 op 1 worden overgenomen. Dit is niet zo, vaak zijn er nieuwe omstandigheden die tot een andere oplossing leiden. Ook is in de gemeentelijke verordening opgenomen wat de maximale vergoeding voor woningaanpassingen is en dat verhuizing voorliggend kan zijn. Afwijzing van een aangepaste rolstoel bij verhuizing moet worden voorkomen. Het is wel de gemeente die dan afwijst, maar het kan te maken hebben dat de leverancier waar de nieuwe gemeente contractueel verbonden is, de rolstoel niet wil overnemen. Bijv. Als de rolstoel oud is en aan vervanging toe is. Heldere communicatie is dan noodzakelijk. Zelf ben ik een grote voorstander van samenwerking van alle betrokken disciplines binnen en buiten de gemeentelijke disciplines. Om samen te onderzoeken wat de best passende oplossing is. Door samen met de betrokken inwoner te kijken naar en over elkaars grenzen van mogelijkheden en niet als eilandje te werken is het echt mogelijk om maatwerk te leveren. Op zich zullen alle disciplines hun regels goed nakomen, maar als je met meerdere te maken hebt strookt het niet altijd en moet er out of the box oplossingen worden gevonden.