background branding

Verdachte website? Zo check je in één oogopslag of de link betrouwbaar is

scamcheck-fraude-27052022.jpg

Phishingmails, malafide webshops, spookfacturen en nepwinacties: we krijgen tegenwoordig vrijwel dagelijks te maken met cybercriminaliteit. Er is nu een tool gelanceerd waarmee je kunt checken of een verdachte websitelink te vertrouwen is.

Met ScamCheck heeft de overheid een hulpmiddel waarmee consumenten een link kunnen controleren. ScamCheck werkt samen met partijen als Thuiswinkel, Kamer van Koophandel, reviewplatforms als Trustpilot en ScamAdviser. Die laatste site is een tool die een betrouwbaarheidsscore berekent en het algoritme fungeert als belangrijke schakel in de SchamCheck-tool.

Op basis van data van deze partijen en details over de website (zoals over het domein en hoelang het al online staat) wordt ingeschat hoe betrouwbaar de website is. 

Hoe werkt het?

Kom je een websitelink tegen die je niet helemaal vertrouwt? Dan kun je die invoeren op ScamCheck. Er wordt dan een rapport opgesteld op basis van de beschikbare data. 

Zoals je op de afbeelding kunt zien, maakt de tool een inschatting op basis van verschillende factoren. Zo zie je de score van ScamAdviser en of er reviews over desbetreffende website zijn gevonden. Verder worden er nog meer bronnen zoals APWG (phishingcheck), Quad9 (malware) en Xolphin (domeincontrole) geraadpleegd. Je kunt ook op elke bron doorklikken voor meer informatie. 

Mocht je met een malafide website te maken hebben, kun je ook direct aangifte doen via een knop op ScamCheck. 

Ga niet blind af op de tool

ScamCheck geeft een inschatting, maar blijf zelf ook alert. Je kunt de risico's flink verkleinen door op een aantal dingen te letten. Radar heeft meerdere artikelen waarmee jij je kunt wapenen tegen cybercriminaliteit.