background branding

Verbod op vuurwerk in onder andere Amsterdam en Rotterdam tijdens Oud en Nieuw

157143863_l.jpg

Volgende maand viert Nederland weer Oud en Nieuw. In zeker twaalf gemeenten geldt dit jaar nog steeds een volledig vuurwerkverbod. Niet vanwege de coronapandemie, maar om schade, overlast en letsel te beperken, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs alle gemeenten.

De komende jaarwisseling zal er verschillend uit gaan zien in Nederland. In twaalf gemeenten geldt een volledig vuurwerkverbod. Ook kleinere gemeenten hebben zo'n verbod ingevoerd. De gemeente Arnhem, die in de afgelopen jaren gold als voortrekker bij het instellen van vuurwerkvrije zones, heeft besloten om vuurwerk nog één jaarwisseling toe te staan. Vanaf 2023/2024 geldt ook daar een volledig vuurwerkverbod. Een aantal gemeenten zegt wel vuurwerkshows te organiseren. Zo organiseert de gemeente Amsterdam dit jaar meerdere licht- en vuurwerkshows, waarvan een op het Museumplein in het centrum van de stad. 

Gemeenten met vuurwerkverbod

De gemeenten die dit jaar al met een volledig vuurwerkverbod komen zijn in Noord-Holland Amsterdam, Haarlem, Heemstede en Bloemendaal. In Zuid-Holland gaat het om Rotterdam, Schiedam, Krimpenerwaard en Gouda. In de provincie Gelderland zal in Nijmegen, Heumen en Apeldoorn een vuurwerkverbod gelden. De Utrechste steden Amersfoort en Soest doen ook mee aan het verbod. Verder zal dit van kracht zijn in het Limburgse Mook en Middelaar.

Vuurwerkvrije zones

Minstens zeventig gemeenten werken met vuurwerkvrije zones. Dat zijn specifieke gebieden in de gemeente waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Meestal zijn die rondom ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, kinderboerderijen, scholen en kerken. In de meeste gemeenten zijn deze zones verplicht, maar in een aantal gevallen zijn de zones vrijwillig. Dat betekent dat het aan de inwoners zelf is om zich eraan te houden, maar dat er niet wordt gehandhaafd. In veertien andere gemeenten wordt nog overlegd, maar de kans is groot dat ook daar vuurwerkvrije zones worden ingevoerd.

Bron: NU.nl