Veel ggz-patiënten krijgen mogelijk geen vergoeding zorg: ‘Schadelijk’

psycholoog .jpg

Meer dan de helft van de 27 grootste ggz-instellingen hebben nog steeds geen contract met een zorgverzekeraar. Dit betekent dat er veel mensen die worden behandeld door een zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg niet weten in hoeverre de zorg wordt vergoed. Dit kan schadelijk zijn voor de patiënt, beaamt Mariëlle van den Berg van ggz-belangenorganisatie MIND.

‘Verzekeraars moeten kunnen waarborgen dat ze voldoende zorg inkopen. De praktijk laat nu zien dat dit niet het geval is”, aldus Van den Berg in gesprek met Radar. ‘De klant weet niet wat de verzekeraar kan bieden, of weet dat veel te laat. De minister moet hier ingrijpen.’ 

Maar 40 procent van de ggz-instellingen heeft de contractonderhandelingen rond met verzekeraars. Dit blijkt deze week uit een navraag die de Nederlandse ggz heeft gedaan bij de 27 grootste ggz-instellingen.

Nadelig voor de zorg

Dit kan flinke nadelige gevolgen hebben. Het is zowel nadelig voor de behandeling als ook voor je portemonnee. Als jouw zorgverlener geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, is de kans groot dat je veel meer moet bijbetalen. Zo lieten we half december vorig jaar zien dat Aukje Eggenhuizen dit jaar zelf bijna 4 duizend euro moet ophoesten voor haar behandelingen tegen posttraumatische stress. 

Ze is verzekerd bij VGZ en die liet weten geen contract meer te hebben met haar behandelaar. Ze moet overstappen naar een andere verzekeraar die het wel volledig vergoed, of overstappen naar een andere behandelaar. Voor haar twee vrijwel onmogelijke opties. Want: van andere verzekeraars is niet duidelijk of die haar behandeling wel vergoeden en overstappen naar een andere zorgverlener is niet goed voor haar behandeling. 

‘Dan moet ik weer helemaal opnieuw beginnen? Ik ben juist zo tevreden dat ik nu eindelijk de goede behandelaar heb gevonden,’ zei Aukje tegen Radar. VGZ heeft uiteindelijk laten weten haar behandeling toch nog een jaar te vergoeden.

Kamervragen

Naar aanleiding van het nieuws dat maar 40 procent van de ggz-instellingen de contractonderhandelingen rondheeft, zijn Kamervragen gesteld door de PvdA. Minister Conny Helder van Langdurige Zorg is gevraagd of ze vindt dat verzekerden onvolledig geïnformeerd worden wanneer de contracten niet eerder bekend zijn. En: 'Hoe kunnen zorgverzekeraars aan hun zorgplicht voldoen als zij hun verzekerden niet eens kunnen vertellen welke zorg op hun polis wordt vergoed?'

Liefst op 1 november al rond

‘Het is natuurlijk zeer ongewenst dat verzekeraars nog steeds hun contractering niet rond hebben’, zegt Van den Berg. ‘Hoe kan je dan als klant kiezen voor de juiste verzekeraar, als je niet weet of die jouw zorg wel vergoed?"

Zorgverzekeraars mogen nu nog het hele jaar door onderhandelen over zorgcontracten. Dit moet worden aangepast, vindt MIND. ‘Nu weet je als klant nooit waar je aan toe bent. Het zou wettelijk geregeld moeten worden dat de contacten rond zijn op het moment dat je als klant een zorgverzekering uitkiest.’

Je kunt namelijk alleen in november en december kiezen voor een andere zorgverzekeraar. In januari heb je alleen nog maar de mogelijkheid om deze keuze terug te draaien. ’Maar als de verzekeraars dan in veel gevallen nog steeds niet kunnen garanderen of ze wel een contract hebben met jouw zorgverlener, wat voor keuze heb je dan nog?’ 

Vrije artsenkeuze onder druk

De vrije keuze voor zorg is nu in het geding, vindt MIND. ‘Als het allemaal in veel gevallen zo onduidelijk is, dan is het alleen maar een theoretische keuze. Zeker nu bijna alle verzekeraars alleen nog maar gecontracteerde zorg vergoeden. En al helemaal dat ze te veel tijd nodig hebben om dit contractering rond te krijgen.

‘De vrijheid van artsenkeuze staat onder druk’, zegt Bastiaan Wallage, universitair docent gezondheidsrecht, eerder al tegen Radar. Het kan zover komen dat je de rekening van de zorg niet meer kunt betalen, omdat de verzekeraar het niet vergoed, want die heeft geen contract met jouw behandelaar. 

Dan ben je gedwongen om naar een andere zorgverlener te stappen. Wallage: ‘Op het moment dat je gedwongen wordt om te gaan naar een dokter waar je geen vertrouwen in hebt en dan betekent dat ook dat mensen misschien wel zeggen ik ga niet meer of ik wil niet meer naar die dokter toe. En dat heeft groot gevolg, want dan blijf je misschien wel ziek. Dus dat is de kern van het recht op vrije artsenkeuze. Dat is ook een van de pilaren van het Nederlandse zorgstelsel.’