background branding

Veel digitale klokken en wekkers lopen minuten achter door conflict

klok-wekker-06-03-2018.jpg

Sommige wekkers en klokken lopen sinds half januari tot wel zes minuten achter en de oorzaak daarvan is na anderhalve maand bekend. Het gaat niet om een storing maar om een conflict tussen Kosovo en Servië, dat via het stroomnet wordt uitgevochten.

Binnen Europa gelden afspraken voor het hoogspanningsnet. Dat moet een gemiddelde frequentie hebben van 50 hertz. Kosovo en Servië, die al jarenlang met elkaar in conflict zijn, proberen elkaar nu onder druk te zetten door hun afgesproken portie stroom sinds half januari niet te leveren. Dat zorgt volgens TenneT voor 'een piepkleine dip' in het net. Het blijkt dat veel huishoudelijke klokken op bijvoorbeeld ovens en wekkers die op netstroom werken daar gevoelig voor zijn en gaan achterlopen.

Strakke afspraken over hoogspanningsnet

Volgens Entso-e hebben 25 Europese landen, waaronder Nederland, last van de stroomdip. De organisatie stelt dat er nooit eerder zoiets is gebeurd in het systeem van het hoogspanningsnet.

'Er zijn strakke afspraken over het hoogspanningsnet in Europa. Het kan niet zo zijn dat landen hun conflicten afwentelen op dat net. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen', aldus TenneT.

Als de netbeheerders een technische oplossing hebben gevonden, zal het naar verwachting nog een paar weken duren totdat het systeem weer helemaal op orde is.

Sirenes niet af door achterlopende klokken

De problemen in het stroomnetwerk hebben ook invloed gehad op de sirenes. Maandag gingen in delen van Nederland de sirenes niet af, dat hangt samen met de te langzaam werkende digitale klokken. Dat meldt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat gaat over de kwaliteit van het landelijke systeem dat burgers moet waarschuwen bij rampen of grote ongelukken.

De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur getest. Maar in onder meer delen van Noord-Limburg, Gelderland, Utrecht en Zuid- en Noord-Holland bleven ze stil. IFV zegt dat hard gewerkt wordt aan herstel.

Bron: ANP

Meer over