background branding

Van je hoofdpijn afkomen doe je zo (zonder pilletje)

Hoofdpijn.jpg

Bonkende pijn in je hoofd, hartstikke vervelend. Veel mensen grijpen naar een paracetamol of andere pijnmedicatie om de last te verlichten, maar te veel medicatie is nooit een goed idee. Bovendien zijn er ook natuurlijke manieren om je hoofdpijn te verminderen. Welke dingen kan je uitproberen? 
 

Er zijn talloze soorten hoofdpijn. Tegenwoordig worden er ruim tweehonderd soorten onderscheiden. Ervaar je ernstige hoofdpijn, al dan niet voor een langere tijd? Dan is het raadzaam om de huisarts te bellen. Maar hoofdpijn die ontstaat na bijvoorbeeld weinig slaap of een stressvolle en spannende dag kan ook met natuurlijke middelen verlicht worden. 

Behandeling met warmte

De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Deze voelt als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van het hoofd, op de slapen of in de nek. Warmte is effectief bij deze pijn omdat het de spierspanning vermindert. Een warmtekussen, kruik of hittepit in je nek kan de pijn verminderen. 

Let op! Vaak wordt een warm bad aangeraden bij spanningshoofdpijn, maar dit helpt vaak niet. Sterker nog, het kan de bloeddruk verlagen en daarmee de hoofdpijn juist verergeren. 

Water, water en nog eens water

Te weinig vocht in je lichaam kan leiden tot hoofdpijn. Verschillende onderzoeken tonen aan dat spanningshoofdpijn kan ontstaan door uitdroging. Omdat deze hoofdpijn ervoor zorgt dat je prikkelbaarder wordt, kunnen je symptomen bovendien erger lijken. Bij de meeste mensen wordt de hoofdpijn gelukkig snel (binnen 30 minuten tot drie uur) minder na het drinken van water. Het advies luidt dan ook: drink de hele dag door voldoende water (zo’n anderhalf à twee liter) en eet waterrijk voedsel. 

Heb je vaak last van spanningshoofdpijn?

Dan is het verstandig om vaker op zoek te gaan naar ontspanning. Bijvoorbeeld door middel van yoga, andere ontspanningsoefeningen, nek- en schoudermassages of een lekker wandelingetje. 

Een verkeerde lichaamshouding kan er ook voor zorgen dat je vaak last hebt van spanningshoofdpijn. Het is dus van belang hierop te letten. Een andere stoel of een ander bureau om aan te werken kan daarbij helpen. 

Behandeling met kou

Uitgezette bloedvaten die op de zenuwen in je hoofd drukken, kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. In dit geval kan het verzachtend werken om iets kouds, bijvoorbeeld een nat washandje of gelpack, tegen de pijnlijke plek aan te houden. Ook kan het prettig zijn om dit koele element voor het slapengaan even op je voorhoofd te leggen. 

Pepermuntolie is je redder in nood

Een goede hoeveelheid pepermuntolie op je voorhoofd en slapen kan ook je hoofdpijn verzachten. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat deze olie een pijnstillend effect heeft. 

Door de olie met je handen op je voorhoofd in te masseren, ondersteun je het ontspannende effect. De zenuwuiteinden in je huid worden op deze manier gestimuleerd, wat bijdraagt aan het pijnstillende effect. Pas wel op voor huid- en oogirritatie en gebruik alleen de verdunde pepermuntolie. Van de pure olie zal je huid waarschijnlijk gaan irriteren. 

Slapen, maar niet té veel

Een tekort aan slaap kan hoofdpijn veroorzaken. Maar dit is een beetje dubbel, want te veel slapen kan dat eveneens. Een juiste hoeveelheid slaap is daarom van cruciaal belang voor mensen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om van hun hoofdpijn af te komen. Voor de gemiddelde volwassene geldt dat zeven tot negen uur slaap per nacht goed is. Probeer dus iedere nacht genoeg, niet te veel en niet te weinig, slaap te pakken. 

Bron: Healthwatch.eu / Burned-out.nl / InfoNu: Mens & Gezondheid / Benu Apotheek / Voedingscentrum