UWV betaalt tolken gebarentaal niet uit

Al sinds begin 2017 worden tolken Nederlandse gebarentaal helemaal niet of sporadisch uitbetaald door het UWV.  De betalingsachterstand kan oplopen tot duizenden euro’s en een grote groep tolken zit hierdoor in geldnood.

Zo ook Daan Heimans. Heimans is tolk en heeft sinds januari 2017 nog nauwelijks een factuur uitbetaald gekregen van het UWV. De bedragen lopen inmiddels op tot duizenden euro’s. Daan leeft momenteel van zijn spaargeld en het inkomen van zijn partner. Wel moet hij binnenkort de BTW-aangifte betalen, omdat hij gewoon heeft gewerkt.

Heimans heeft al vaak geprobeerd contact te zoeken met het UWV, maar de instantie reageert nergens meer op. Niemand weet wat het probleem is en waarom het UWV niet langer communiceert.

Niet alleen de tolken proberen het UWV te bereiken, ook de Nederlandse Beroepsvereniging voor Tolken en Gebarentaal gaat er achteraan. De beroepsvereniging krijgt vreemd genoeg te horen dat er helemaal geen achterstallige betalingen zijn. En dat terwijl veel tolken toch echt op hun geld zitten te wachten.

Ook bij de beroepsvereniging komen tientallen meldingen binnen van tolken die niet door het UWV krijgen uitbetaald. Wieteke van Genderen, de voorzitter van de NBTG, zegt: 'Wij hebben van verschillende leden verschillende bedragen te horen gekregen. Bij de één gaat het om 300 euro en bij de ander loopt het op tegen de 6000 euro.'

Op aandringen van Heimans heeft het UWV nu wel een spoedbetaling gedaan. Een derde van het totale openstaande bedrag.  De spoedbetaling is gedaan onder de naam 'een aantal facturen'. Heimans: 'Ik mag zelf nu gaan uitzoeken wat een aantal facturen is. Heel veel werk.'

Heimans heeft nu zelf incasso-facturen opgestuurd en ook daar wordt niet op gereageerd. Nieuwe facturen die Heimans opstuurt worden via hetzelfde mailadres gewoon als ontvangen bevestigd.  Het probleem is ook bekend in de Tweede Kamer, Vera Bergkamp van D66 heeft hier vorige week Kamervragen over gesteld.

Inmiddels heeft het UWV toegezegd alles vandaag uit te betalen. Daan Heimans heeft inmiddels een aantal betalingen binnen, de rest zal binnen enkele dagen volgen.Ben jij een tolk heb jij een vraag over je declaratie, dan kun je je melden op tolkdeclaraties[@]uwv.nl

Forumreacties

6
  • Door Radar

Gebarentaal-tolken worden al maanden slecht uitbetaald door het UWV. De betalingsachterstand kan oplopen tot duizenden euro’s en een grote groep tolken zit in geldnood. Het UWV is slecht bereikbaar en met de klachten wordt weinig tot niks gedaan. Hoe gaat het UWV dit probleem oplossen? Meer over dit onderwerp Maandag 24 april in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door sjohie

Volgens mij zijn die tolken ingehuurde ZZPers, en is het dus niks meer of minder dan een zakelijk geschil. Hoe vindt dat als onderwerp zijn plaats in een consumentenprogramma, vraag ik me dan af. Overigens wordt mijn zus, als ZZPer in de zorg door sommige gemeenten pas na 6 (!) maanden uitbetaald, dus dit valt nog wel wat mee.

  • Door Not logged in

Als alle tolken gewoon weigeren nog te werken..... vooruit betaald en pas als geld binnen is. Dat moet voor thuiszorg ook vaak met gemeentes en dan is het snel opgelost. Maak vooral een groep van concurrenten en zowel de tarieven als werk is dan goed te verdelen. Dan zal niemand onder de prijs werk krijgen, en bij ziekte kun je concurrent inzetten..... Ook wanbetalers als bepaalde gemeentes, want ik weet dat binnen 1 week en meerdere maanden naast elkaar kunnen zitten! Verder mag je het tarief aanpassen, rente vragen als niet binnen 30 dagen betaald of juist korting bij binnen 1 week. Naast rente voordeel ook makkelijker voor je administratie die vele ook zelf doen.