Uitzending Radar 15 april: de hoge prijs van vast internet en nepprofielen op datingapps

Vanavond besteedt Radar aandacht aan huishoudens die onnodig veel voor hun vaste internet betalen, waarom zorgt de overheid niet voor meer concurrentie zodat prijzen dalen? Bedrijf Digihero biedt ellendige glasvezelcontracten aan de deur aan, Fons gaat verhaal halen. Ook onderzoeken we datingfraude, hoe gemakkelijk is het om nepprofielen aan te maken op apps als Tinder en Lexa?

Betaal jij onnodig veel voor vast internet?

Vast internet is bijzonder duur in Nederland. Je betaalt zeker een tientje meer per maand dan een Italiaan of een Engelsman, voor hetzelfde product. Dat ligt aan gebrek aan concurrentie, vindt de Consumentenbond. Maar liefst 75 procent van de internetmarkt is namelijk in handen van maar twee bedrijven: KPN en Ziggo. Daarnaast wordt veel reclame gemaakt voor abonnementen met hoge internetsnelheden. Zo adviseren de internetaanbieders vaak een abonnement van 2GB voor een gezin van 4. Terwijl het ten zeerste de vraag is of je die snelheden wel nodig hebt. Waarom zorgt de overheid niet voor meer concurrentie zodat de prijzen worden gedrukt?

Klachten over bedrijf Digihero

Meerdere straten in Nederland liggen open vanwege de aanleg van glasvezel. En dan staat er ineens een verkoper voor in je zaak die zegt van een dochteronderneming van KPN te zijn. Hij doet je een fantastisch aanbod voor sneller internet, want stel je voor dat klanten niet meer kunnen pinnen in je winkel. Moet je alleen wel gelijk een krabbel zetten en dan begint de ellende: je hebt getekend voor iets anders dan je werd voorgespiegeld en opzeggen levert boetes op tot 10.000 euro. Radar ontvangt klachten over Digihero, dat voorheen onder de naam Belcentrale langs de deuren ging. Zo spreken we een ondernemer die niet eens tekende, maar toch moest betalen. Fons gaat langs bij Digihero om verhaal te halen.

Nepprofielen op dating apps: niet uit op liefde maar op geld

Singles swipen wat af, op zoek naar de liefde van hun leven. Maar steeds vaker zijn de profielen in die apps nep, en niet uit op liefde maar op geld. Oplichters maakten vorig jaar 7,6 miljoen euro buit met deze datingfraude. Een recordbedrag. Hoe makkelijk is het om een nepaccount te maken op een datingsite? Radar neemt de proef op de som en maakt nepaccounts aan bij vier grote dating apps: Tinder, Lexa, Bumble en Happn. Wat doen zij om jou te beschermen?