Uitverkochte mondkapjes tegen corona: kopen tegen beter weten in

mondkapje-coronavirus-verkoper-apotheek-balie-780.jpg

In Nederland zie je nog maar weinig mondkapjes in het openbare leven. Halen mensen er wel alvast een in huis, nu het coronavirus ook in Europa is? Nee, zegt de overgrote meerderheid. De meesten geloven niet dat een mondkapje werkt, anderen wachten het verloop nog af.

Ruim 2000 mensen vulden de poll van Radar in. Daarvan zegt 83 procent (nog) geen mondkapje in huis te halen. De meeste mensen (52%) zien af van een mondkapje omdat het sowieso onzin is. Experts zeggen inderdaad dat simpele papieren mondkapjes niet beschermen tegen het virus. En professionele mondkapjes die medici gebruiken zijn duur, onpraktisch én je moet ze regelmatig wisselen, wil het werken. Daarom wordt alleen medisch personeel het gebruik van mondkapjes geadviseerd door het RIVM.

Bekijk ook het filmpje waarin hoogleraar Medische Microbiologie Bert Niesters uitlegt waarom het weinig zin heeft om een mondkapje in huis te halen.

Een pollrespondent vult aan: 'Ik was Marketing Manager bij het Amerikaanse bedrijf 3M. In die tijd heb ik duizenden maskers verkocht. Er bestaan heel veel soorten maskers, elk met een specifiek doel. De goedkoopste zijn de stofmaskers, deze werken alleen tegen grof stof. Maskers met een koolstof laag zullen waarschijnlijk het eventuele virus tegenhouden. Deze maskers zijn vele malen duurder dan de grof stof maskers. Ik denk niet dat de gewone maskers waarmee je heel veel mensen vnl Chinezen ziet lopen, gaan helpen.'

Mondkapjes standaard tussen de klusspullen

32 procent zegt nu nog geen mondkapje in huis te halen, maar de optie open te houden: zij wachten het verloop van het virus af. Wie zijn dan de mensen die de run op mondkapjes veroorzaken? Voor een deel de 10 procent van de pollrespondenten die voor de zekerheid al een mondkapje in huis heeft gehaald. Al geven sommigen aan dat ze deze standaard op voorraad hebben voor stoffige (klus)werkzaamheden of in een noodpakket. Anderen hebben ze wel speciaal in verband met het virus in huis gehaald. Zij geven als reden dat je maar nooit weet, en je er beter mee verlegen dan om verlegen zit.

Zoals een respondent zegt: 'Wij wonen 10 km van de grens met Duitsland, waar een eerste patiënt is opgenomen. Of het echt helpt weet ik niet, maar naar jezelf en anderen moet je je toch verantwoordelijk voelen.'

Iemand anders noemt het voordeel dat als je een mondkapje op hebt, je niet aan je neus en mond kunt zitten. En: 'Denk ook aan handschoentjes, desinfecterende handgel, en oogbescherming. Met deze maatregelen kun je iig het risico verkleinen! Hygiëne is ook wat de experts aanraden, en dan met name regelmatig je handen goed wassen, met zeep.

Uitverkocht ondanks woekerprijzen

6 procent die zich aan het oriënteren is en zegt er deze week een te willen kopen. Sommigen geven aan dat ze dat al geprobeerd hebben, maar dat ze uitverkocht zijn. Deze week berichtten we dat de mondkapjes een veelgebruikte zoekterm zijn op Marktplaats. Online aanbieders proberen daar en op andere webwinkels hun slag te slaan. Bol.com liet gisteren weten producten van de site te halen vanwege woekerprijzen en onterechte claims over bescherming tegen het coronavirus. De hoge prijzen waren de pollrespondenten ook al opgevallen: 'Schandalig dat ze zo duur zijn gemaakt'. We herhalen nog maar eens het advies van de experts: mondkapjes werken niet, regelmatig handen wassen wel. Bekijk ook de site van het RIVM waarop vele vragen en antwoorden te vinden zijn.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het nieuwe coronavirus

Wil je weten wanneer je besmettelijk bent, wat dit virus erger maakt dan de gewone griep en of je nog wel naar plekken kunt gaan waar veel mensen samenkomen? Lees de antwoorden op deze corona-vragen op Zorg.nu.

Meedoen met onderzoeken van Radar?
Wil je uitgenodigd worden voor de onderzoeken van het Radar Testpanel? Meld je aan, dan ontvang je ongeveer twee keer per maand een e-mail. Je kiest altijd zelf of je mee wil doen, deelname is altijd gratis. Laat ook je mening meetellen!