Tweedehands auto kopen? Zo kun je checken of hij ooit schade heeft gehad

12012021 schadeauto.jpg

Je hoort het maar al te vaak: je denkt een goede, tweedehands auto te hebben gekocht, maar achteraf blijkt dat het voertuig problemen heeft. Gelukkig zijn er manieren waarop je zelf het schadeverleden van een auto kunt checken.

Je kunt hierbij op een aantal zaken letten.

WOK-status: een rode vlag?

WOK staat voor 'Wacht op Keuring'. Dit betekent dat een voertuig niet de weg op mag totdat de auto opnieuw is gekeurd. De status wordt afgegeven door een schade-expert, de politie of de Rijksdienst voor Wegverkeer, beter bekend onder de afkorting RDW. 

Gezien de auto voorlopig dus niet meer mag worden gebruikt, kan de status het gevolg zijn van grootschalige of complexe schade. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Een auto kan namelijk ook deze status krijgen als hij geïmporteerd is en gekeurd moet worden voor een kenteken, maar het blijft een interessant detail, schrijft het AD.

Je kunt de WOK-status van een auto onder andere checken met de AutoWeek Kentekencheck.

Let goed op deze onderdelen van het exterieur om (oude) schade te herkennen

Je kunt daarnaast ook op de volgende onderdelen van het exterieur van de auto letten:

  • Kleurverschillen tussen delen van de carrosserie: deze verschillen kunnen soms minimaal zijn en dus erg licht/onduidelijk, maar het kan erop wijzen dat een onderdeel gespoten is na schade.
  • Check de naden van de carrosseriedelen: als ze scheef zitten of als er andere verschillen zijn, kan dit betekenen dat er in het verleden sprake is geweest van schade.
  • Controleer je kofferbak: kijk hierbij onder het reservewiel. 'Ziet het er recht uit? Zie je lasnaden of kleurverschillen? Die kunnen wijzen op schadeherstel', aldus de krant.
  • Let op geluiden: hoor je een vreemd geluid als je de autodeuren sluit? Is er een verschil? En voelt het anders bij een bepaalde deur links of rechts?
  • Check ook de dorpels en zijkanten van de portieren: controleer of er onregelmatigheden zijn? Hebben ze dezelfde kleur en lijken ze even oud als de rest van de carrosserie?

Autoverleden

De ANWB meldt ten slotte dat je ook gebruik kunt maken van de website www.autoverleden.nl. 'Nadeel is wel dat hier uitsluitend in Nederland, via de reguliere weg, gerepareerde gevallen zijn opgeslagen. Als je zeker wilt weten dat een auto nooit schade heeft gehad, zul je de auto onafhankelijk moeten laten keuren.'

Bron: AD