background branding

Twee jaar cel voor oprichter Loterijverlies, een bekende van Radar

27122021Loterijverlies.jpg

De rechtbank in Zwolle heeft maandag de 41-jarige Ferdy R., oprichter van Loterijverlies, twee jaar cel opgelegd. Volgens de rechtbank is bewezen dat R. ruim 2,8 miljoen euro heeft verduisterd. Het ging om geld dat hij ontving van mensen die wilden procederen tegen de Nederlandse Staatsloterij.

Loterijverlies voerde actie tegen de Staatsloterij namens tienduizenden deelnemers die zich misleid voelden doordat hun winstkansen kleiner waren dan voorgespiegeld. Van een deel van het geld dat R. binnenhaalde kocht hij onder meer een dure villa. De rechtbank verklaarde tevens bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Wanpraktijken Ferdy R.

'Gewiekst en berekenend', zo bestempelde de rechter de praktijken van R. Hij 'ging allerlei overeenkomsten aan, richtte meerdere vennootschappen op en maakte valse facturen op zodat hij zelf beschikking kreeg over het geldbedrag dat afkomstig was van gedupeerden van de loterij.' Over het bedrag dat hij op die manier op zijn rekening kreeg, betaalde hij geen inkomstenbelasting.

Fraudeur had geen strafblad

Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank kwam op aanzienlijk minder uit omdat R. geen strafblad heeft en in het verleden in civiele procedures succes heeft geboekt met zijn inspanningen voor gedupeerden van de loterij. Daarbij werd vastgesteld dat de Staatsloterij deelnemers heeft misleid.

Bekende van Radar

Radar besteedde in heel wat afleveringen aandacht aan deze fraudeur. Toen in 2007 onthuld werd dat de winkansen van de Staatsloterij oneerlijk waren, werd in 2008 stichting Loterijverlies opgericht om een schadevergoeding te krijgen van de Staatsloterij. Deelnemers die zich aansloten bij deze claimstichting moesten in eerste instantie 25 euro betalen om een rechtszaak te starten tegen de Staatsloterij. Hierna probeerde Loterijverlies meerdere malen geld los te peuteren bij consumenten. 

Bron: ANP