background branding

Twee derde wil van zomertijd af

klok_zomertijd_250317_780.png

Polluitslag.

De zomertijd gaat in de nacht van 25 op 26 maart weer in. Dat betekent dat de klok om 2:00 uur 's nachts (strikt genomen dus op zondag) een uur naar voren gaat, naar 3:00 uur. Dat moest maar eens stoppen, vindt een meerderheid van bijna 1800 pollrespondenten.

Bijna twee derde van de pollrespondenten (64%) is van mening dat verschuiven van de klok afgeschaft moet worden. Ze staan daarin niet alleen. Afgelopen week is er een petitie met 25.000 handtekeningen aangeboden aan Annie Schreijer-Pierik, die namens het CDA in het Europees Parlement zit. De boodschap: zomertijd moet worden afgeschaft. Het CDA maakte zich hier al eerder hard voor.

Biologische klok

Op Twitter laat Casper (@CasperHuls) weten dat het hem geen enkel probleem lijkt om zomertijd af te schaffen. Jan (@janfm) is zelfs erg voor afschaffen: 'Ik heb een zeer solide biologische klok en het duurt weken voordat ik in het nieuwe ritme zit.' Rob(@RobvanS) zit er echt om te springen: 'Als vader van twee hevige autisten. Afschaffen! Please!'

Extra avondzon

Er zijn ook mensen die de variatie juist waarderen. Van Jasperina (@DeJasperina) mag het gewoon blijven zoals het is: 'Is toch fijn die verschillen, en na een paar dagen ben je er wel aan gewend.' Els (@elske53) laat weten er echt naar uit te kijken. En ook Gerard (@Fatwie) is voorstander: 'Behouden. Absoluut! Om 10:30h nog de avondzon! Heerlijk!'

28 procent van de pollrespondenten is het met Jasperina, Els en Gerard eens: zij willen het verspringende uurtje graag behouden. Nog eens 7 procent maakt het niet uit. Zoals @photokingh, die aangeeft helemaal klaar te zijn met ieder jaar deze discussie: of we het nou veranderen of behouden, we moeten ons er maar eens bij neerleggen.

Slapen terwijl de zon schijnt

De zomertijd bestaat sinds de jaren zeventig. De laatste zondag van maart gaat de klok een uur vooruit, de laatste zondag van oktober gaat deze weer terug. Over de voor- en nadelen wordt van alles beweerd. Het idee achter de maatregel is dat in de zomer de zon zo vroeg opkomt, dat de meeste mensen dan nog slapen. Als we de dag 1 uurtje later beginnen, kunnen we dus langer van de zon genieten.

Tegenstrijdige studies

Tegenstrijdige studies maken het lastig om harde conclusies te trekken over bijvoorbeeld energiebesparende effecten, of de invloed op de gezondheid. De Europese Commissie heeft in 2014 een rapport uitgebracht, waarin vooral het belang van gelijke maatregelen binnen de Europese Unie wordt benadrukt. Het zou bijvoorbeeld onhandig zijn als Nederland de zomertijd afschaft, als omringende landen dat niet doen.Lees ookConsumententip: Gaat de klok nou voor- of achteruit?

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls en onderzoeken van het Radar Testpanel? Een nieuwe poll vind je op radartestpanel.nl. Ben je nog geen Testpanellid, schrijf je dan (gratis) in via de intake-enquête. Je kunt dan niet alleen meedoen aan polls, maar ontvangt ook uitnodigingen voor de onderzoeken van Radar.