background branding

‘Toonaangevend modellenbureau’ JosModels laat jonge modellen betalen voor zogenaamde carrière

Ineens krijg je een berichtje via Instagram, of je interesse hebt om model te worden; een droom die uitkomt! Het overkomt potentiële modellen die een berichtje ontvangen van JosModels. Volgens hun website zelfs het meest toonaangevende modellenbureau van Nederland. Het overkomt ook Babs. Als ze verder kijkt op de website ziet ze haar nichtje staan. Ook Babs wil wel als model aan de slag en schrijft zich in. Ze moet 40 euro inschrijfkosten betalen. Als ze de website betere bekijkt begint ze te twijfelen over JosModels, klopt dit eigenlijk wel?

Op hun Instagram adverteren ze veelvuldig dat ze op zoek zijn naar modellen, dus je kunt je inschrijven. Maar wie weigert de inschrijfkosten te betalen, kan rekenen op nare berichtjes. Dat ervaart Charlotte als ze geen geld overmaakt. Een ongewone manier van zakendoen. 

Niet ingeschreven bij de KVK

Dat geldt voor meer aspecten rond JosModels. Het telefoonnummer dat op de website staat is niet bereikbaar, en wie voor informatie het adres belt krijgt te horen dat JosModels daar geen bekende is. En nog opvallender: het modellenbureau staat niet ingeschreven in de Kamer van Koophandel, wat verplicht is voor een onderneming. Bestaat JosModels eigenlijk wel?

Verslaggever Vanessa duikt hierin. Zij kiest opzettelijk een matige foto en stuurt die in en jahoor, zij wordt direct geaccepteerd als model. Als ze maar even 40 euro betaalt. Als de opdrachten niet snel komen zal JosModels nieuwe foto’s van haar maken, beloven ze. En opdrachtgevers hebben ze, volgens hun eigen website. Grote internationale merken zouden dit Brabantse bureau met onervaren modellen inhuren voor hun reclames. En de foto’s van de zogenaamde eigenaren Josh en Irene blijken stockfoto’s te zijn. Dat roept vragen op.

Wel op de site te vinden, maar niet ingeschreven

Dat vindt Sophie, een professioneel model ook, als ze zichzelf ineens tegenkomt op de website van JosModels. Terwijl zij zich helemaal niet ingeschreven heeft bij het bureau. Als ze contact opneemt en aangeeft dat JosModels haar foto’s misbruikt, wordt dat ontkend. Er kan geen excuus vanaf, maar de foto wordt wel verwijderd. 

Als Vanessa contact opneemt hoe het ervoor staat met de opdrachten, krijgt ze te horen dat ze al uit staat voor een offerte. Dat is maar kort, want even later verdwijnt de website ineens. Als Vanessa vraagt waarom, krijgt ze te horen dat JosModels is gestopt. Geld terug, dat zit er niet in.

JosModels verzint vooral veel smoezen

Maar ook dit blijkt niet te kloppen. Twee dagen later is JosModels ineens weer online. Ook via Instagram worden mensen weer aangemoedigd zich vooral aan te melden als model. Hoog tijd om vragen te stellen aan het ‘meest toonaangevende modellenbureau’ en eigenaar ‘Josh’. JosModels blijkt vooral toonaangevend in het bedenken van smoezen. Zo zou de kvk-inschrijving van het bureau ontbreken, omdat ze als hobby begonnen zijn. Hoe ze dan belasting afvragen, dat lost de boekhouder op, volgens ‘Josh’. 

Hoe ‘Josh’ verder heet wil hij niet kwijt. De stockfoto’s op de website zegt hij te gaan vervangen, maar de webdesigner is even op vakantie. Ook over de opdrachtgevers wil jij weinig kwijt, ‘om geen opdrachtgevers kwijt te raken’.

Wie gaan ze terugbetalen?

Dat JosModels een vals adres opgeeft op de website klopt niet, zegt ‘Josh’. JosModels zou wel aan het adres in Breda hebben gezeten, maar hebben moeten verhuizen vanwege bedreigingen. Dat hij inschrijfgeld vraagt is volgens ‘Josh’ niet strafbaar en vraagt hij om de modellen op de website te zetten. Eventueel wil JosModels wel een paar mensen terugbetalen, omdat de communicatie niet handig is gegaan. Maar wie dat zijn?

Doe aangifte bij de politie

Na dit gesprek gebeurt er nog veel met JosModels. Hun domein josmodels.nl wordt uit de lucht gehaald, nadat de politie op haar website met malafide handelspartijen voor dit deze pagina waarschuwt. Maar ‘Josh’ is voor geen gat te vangen, binnen een paar dagen is hij weer online met het domein JosModels.com. Ook deze pagina verschijnt op de website met frauduleuze websites en wordt uit de lucht gehaald. Nu is JosModels nog actief via Instagram en verwijst naar het onprofessionele josmodels.my.canva.site. 

Heb jij te maken gehad met JosModels? Doe aangifte bij de politie en laat ons weten wat jouw ervaring is.

Betaal geen inschrijfgeld

En word je bij een modellenbureau gevraagd om inschrijfgeld te vragen? Doe dat niet, zegt Esther van Elite Models in Amsterdam. Dit gerenommeerde modellenbureau vertelt dat inschrijfgeld nooit wordt gevraagd. Dat je wordt gescout via sociale media is niet vreemd, maar als je minderjarig bent zul je een brief krijgen waarin gevraagd wordt of je ouders contact opnemen. Volgens Esther is er geen enkel professioneel bureau dat zonder toestemming van de ouders een minderjarig model probeert in te schrijven.