background branding

Tijgermug terug in Nederland: moet ik mij zorgen maken?

tijgermug.jpg

De tijgermug is weer gesignaleerd in Nederland. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan dit exotische beestje ziektes zoals knokkelkoorts verspreiden. Moet jij je zorgen maken? Radar zet op een rij wat je over de mug moet weten. 

Zo herken je de mug

De tijgermug is een hele kleine mug. Zo klein zelfs, dat het insect volgens de NVWA net op een muntje van tien eurocent past. Het beestje dankt zijn naam aan zijn gestreepte uiterlijk. Zowel op zijn romp als op zijn pootjes zijn witte strepen te zien.

Is de tijgermug gevaarlijk?

De NVWA wil de tijgermug bestrijden. Wanneer het exotische insect in grote getalen voorkomt, kan hij namelijk infectieziekten op de mens overdragen. Het gaat dan om dengue (knokkelkoorts) en chikungunya. Knokkelkoorts kan dodelijk zijn. Radar schreef eerder al een uitgebreid artikel over de ziekte, dat kun je hier lezen. 

Op deze plekken is de tijgermug gesignaleerd

De exotische mug komt jaarlijks vaker voor in Nederland. In 2020 was het insect in slechts twee woonwijken gesignaleerd, in 2022 was dit aantal al toegenomen naar acht woonwijken. In 2023 staat de teller voorlopig al op vier woonwijken, ook is het insect in zeven provincies gevonden.

De tijgermug is gesignaleerd in Drenthe (Assen), Flevoland (Noordoostpolder, Lelystad en Almere), Zuid-Holland (Westland), Utrecht (Montfoort en Vijfheerenlanden), Noord-Brabant (Etten-Leur en Breda), Overijssel (Hellendoorn) en Limburg (Weert en Sittard-Geleen), zo blijkt uit gegevens van de NVWA.

Is knokkelkoorts realistisch?

De ziekten komen vooralsnog niet in Nederland voor. Daarnaast is de tijgermug hier niet in grote getalen. De kans op deze ziekten door een beet van een tijgermug is daardoor ‘verwaarloosbaar klein’, zo schrijft de NVWA op haar website.

De tijgermug is helaas niet enkel een potentiële ziekteverspreider, maar vertoont overdag zulk hinderlijk gedrag dat mensen ‘bijvoorbeeld niet graag buiten willen zitten’. De mug steekt vooral overdag, maar dit is over het algemeen niet vervelender dan die van de muggen die we al kennen.

Hoe houden we de tijgermug buiten Nederland?

Om te zorgen dat de tijgermug niet in grote getalen naar Nederland komt, is de NVWA de verspreiding van het insect aan het bestrijden. Zodra duidelijk is dat er tijgermuggen leven in een woonwijk - bijvoorbeeld door een melding van een bewoner - krijgen de bewoners een brief. Daarin staat onder andere het verzoek eventuele broedplaatsen van de mug op te sporen en deze te verwijderen. De NVWA gaat daarnaast langs de deuren om broedplaatsen te bestrijden.

‘Er wordt niet genoeg gedaan om tijgermug buiten te houden’

Volgens het Platform Stop Invasieve Exoten gaan de maatregelen van de NVWA niet ver genoeg: “Strenger optreden is nodig bij bedrijven die niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen en er moet betere communicatie komen. Vakantiegangers die uit landen komen waar de tijgermug veel voorkomt, moeten worden geïnformeerd over de mogelijkheid dat een dergelijke mug op de reis terug naar Nederland kan meeliften”, vertelt Wilfred Reinhold, initiatiefnemer van het Platform aan Trouw

Volgens hem deed de overheid in Italië ‘niets’. “Ondertussen zit het land vol met die muggen. Inclusief uitbraken van exotische ziektes. Vanuit Italië verspreiden de tijgermuggen zich verder over Europa.”

Zelf stappen ondernemen

Zelf kun je ook actie ondernemen om de tijgermug buiten Nederland te houden, zo meldt de NVWA. Op de website van de autoriteit staan de volgende tips:

1. Bewaar potten, vazen en gieters binnen of zet ze op de kop, zodat er geen regenwater in blijft staan.

2. Zorg dat dakgoten van tuinhuisjes goed doorlopen en verwijder bladafval.

3. Ververs minstens eenmaal per week het water in vogelbadjes en drinkbakken. Maak voordat je ze opnieuw vult de badjes goed schoon, zodat je eitjes die er misschien in zitten verwijdert.

4. Dek regentonnen mugdicht af. Dit kan bijvoorbeeld door horrengaas over de openingen te spannen.

5. Maak regentonnen en gieters goed schoon met een borstel, vooral aan de binnenkant. Zo verwijdert u eitjes die er misschien in zitten.

 

Meer over