background branding

Tienduizenden festivalgangers vooraf gescreend

tomorrowland071217.jpg

Tientallen mensen die een kaartje hebben gekocht voor het Belgische festival Tomorrowland, zijn niet welkom op het dance-evenement in Boom. De politie zei dinsdag tegen VRT Nieuws dat de gegevens van circa 400.000 ticketaankopen grondig zijn gescreend, waarna zeker 35 mensen zijn geweigerd.

Het is de eerste keer dat de Belgische federale politie besluit festivalgangers massaal te screenen. 'Zo zijn we zeker dat er geen mensen rondlopen op de festivalweide die we daar liever niet hebben', zei politiewoordvoerder Peter De Waele. Hij wilde niet in detail treden over de criteria om mensen de toegang te ontzeggen. 'Maar het is niet zo dat we mensen weigeren die bekendstaan voor een fietsdiefstal.'

Onderzoek Privacycommissie

De maatregel is niet onomstreden. De Belgische Privacycommissie heeft aangekondigd te gaan uitzoeken of de digitale controles binnen de wet passen. 'Men gaat iedereen preventief screenen en dat kan in het huidige wettelijke kader niet', zei een woordvoerster van de privacywaakhond.

Impact op Nederlanders

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens houdt de ontwikkelingen in België rond het massaal preventief screenen van festivalbezoekers nauwlettend in de gaten. De Privacycommissie noemt de praktijk 'op meerdere vlakken problematisch' en onderzoekt de rechtmatigheid ervan. De Nederlandse privacywaakhond volgt de resultaten van dat onderzoek op de voet.

Omdat de kans vrij groot is dat onder de gescreende danceliefhebbers ook Nederlanders zijn, nam de Nederlandse privacywaakhond contact op met de Belgen. 'We weten niet precies van de hoed en de rand. Maar onze Belgische collega's zoeken het nu allemaal uit', meldt een woordvoerster. 'Zo'n screening is heel ingrijpend, en mag zeker niet zomaar.' Mochten ook Nederlanders op basis van de screening zijn geweigerd voor het meerdaagse festival, dan kan De Privacycommissie volgens de Autoriteit Persoonsgegevens ook voor de rechten van de Nederlanders opkomen.

Politie is verbaasd over kritiek

De politie reageerde verbaasd op die kritiek. 'Als er iets gebeurt, krijgen we het verwijt dat de politie niet genoeg doet. Nu doen we blijkbaar te veel. Er moet een heldere lijn in komen', aldus De Waele, die de maatregel vergeleek met het plaatsen van 'digitale betonblokken'.

Screenings in Nederland

Of dergelijke massale preventieve screenings ook in Nederland voorkomen onder bezoekers van festivals of concerten kan de Autoriteit Persoonsgegevens niet zeggen. Ook bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en bij het Openbaar Ministerie kon niemand aangeven of dit wel eens in eigen land wordt toegepast.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat een preventieve screening van de bezoekers van een festival wettelijk niet is geregeld. 'Voor zover bekend bij het OM komt een dergelijke massale preventieve screening door de politie van festivalbezoekers in de praktijk dan ook niet voor', aldus een woordvoerster.

Bron: ANP