background branding

Te veel bezoek bij de buren alleen melden in geval van overlast

buren-te-veel-bezoekers-melden_780.jpg

Wanneer de buren de limiet van zes bezoekers overschrijden, zouden 4 op de 5 dit níet melden. Dit blijkt uit een poll van Radar onder ruim 9000 respondenten. Sinds 18 augustus mag je thuis niet meer dan zes bezoekers ontvangen, dit als maatregel om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Mensen vrezen dat melden de sfeer in de buurt niet ten goede komt, en dat de politie toch weinig ertegen kan inbrengen.

In totaal geeft 79 procent aan dat zij de buren niet bij een officiële instantie zullen melden, wanneer zij te veel visite over de vloer hebben. Deze groep polldeelnemers wijst er veelal op dat de buren hun eigen verantwoordelijkheid hebben en het hun niets aangaat wat er achter de voordeur gebeurt.

Een regering mag NOOIT zijn bevolking oproepen medeburgers te verklikken! Foei toch!
 

Anderen geven aan dat ze het überhaupt niet eens zijn met de regels, of deze arbitrair vinden. En, zo laten ook flink wat mensen weten: 'Het is een dringend advies. Geen verbod.' Veel mensen geven bovendien aan dat zij zich geen gedoe met de buren op de hals willen halen.

 Ik wil nog jaren naast de buren wonen
 

Zelf de buren aanspreken

Van degenen die het niet zouden melden als zij merken dat de buren meer dan zes mensen ontvangen, zou 27 procent er wel zelf wat van zeggen tegen de buren. 'Je wilt de relatie met je buren toch goed houden en bovendien denk ik dat zelf hen er op aanspreken meer invloed heeft.'

Zo vraag je het vriendelijk

Hoe kun je je buren op een vriendelijke, niet-aanvallende manier aanspreken als zij maatregelen die jij belangrijk vindt aan hun laars lappen? Eerder spraken we hier een expert over, toen uit een polluitslag bleek dat 63 procent graag een coronameldpunt zou willen. Hoe los je het samen op? Lees de praktische gesprekstips aan de hand van corona-voorbeelden: Tips voor een gesprek zonder conflict

Gedeelde hal en lift

21 procent zou wel een melding (willen) maken als de buren de coronaregel niet in acht nemen. 1 procent, goed voor 96 mensen, heeft dat zelfs al gedaan: 'Mijn achterburen hebben schijt aan de regels, al vanaf de eerste toespraak van Rutte. Ik heb ze erop aangesproken, zonder resultaat, toen de politie maar gebeld.' Meerdere mensen laten weten dat de politie echter weinig doet of kan doen.

Volksgezondheid staat boven een feestje
 

De overige 20 procent heeft het nog niet gedaan, maar zou de buren wel melden. Bijvoorbeeld, zoals een polldeelnemer schrijft, 'omdat wij in een appartementencomplex wonen en al meer contact hebben met andere personen in de lift en hallen'.

Alleen melden in geval van overlast

Opvallend veel mensen noemen als voorwaarden om daadwerkelijk te melden dat wel (flink) meer dan 6 mensen aanwezig moeten zijn, en ook dat ze er directe overlast door ervaren (bijvoorbeeld harde muziek). Interessant is dat meerdere mensen aangeven dat het vooral afhankelijk is van of ze de buren überhaupt mogen:

'Afgelopen zaterdag was er precies dit aan de hand. De hele tuin vol met mensen bij de buren. Het zijn ook nog eens de buren die altijd heel veel overlast veroorzaken dus ik heb het me wel afgevraagd of ik dat ergens kon melden. Was het bij andere buren geweest dan was het waarschijnlijk minder snel in me opgekomen.'

Waar kun je overtredingen van de coronaregels melden?

De helft van deze groep weet overigens niet waar zij deze melding zouden moeten maken. Veel mensen vragen zich af of het dan wel anoniem kan, want ook in deze groep vrezen mensen burenruzies: 'De vraag is natuurlijk wel wat voor sfeer je daardoor in een buurt krijgt. Dat is dus een ander punt van overweging.'

Sommige gemeentes hebben een speciaal coronameldpunt. Je kunt dus op de website van je gemeente kijken, of even bellen. De politie geeft op hun site aan dat zij niet handhaven achter de voordeur; het is een advies, en dus ieders eigen verantwoordelijkheid. Uitzondering op de regel is echter als er sprake is van overlast; dit kun je (zoals ook voor corona) bij de politie melden.

Over de poll 'Feestje bij de buren melden?'

De poll werd tussen 24 en 31 augustus 2020 ingevuld door 9025 mensen. Wil jij ook je mening geven en je ervaringen delen over uiteenlopende consumentenonderwerpen? Meld je (gratis) aan voor het Radar Testpanel via deze intake-vragenlijst.