background branding

Studies jeugdtherapieën partijdig

jeugd176_780.jpg

De betrouwbaarheid van populaire trainingen tegen onder meer pesten en overgewicht ligt onder vuur.

Acht van de tien studies op basis waarvan therapieën 'bewezen effectief' worden genoemd in de Databank Effectieve Jeugdinterventies, zijn uitgevoerd door partijdige onderzoekers die hun verstrengelde belangen incorrect hebben vermeld of zelfs verzwegen. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van onderzoek van het Trimbos-instituut.

'Wij van Wc-eend'-studies

'Het zijn veelal 'wij van Wc-eend'-studies', aldus Ferry Goossens, onderzoeksleider en wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut. 'Het gaat om superenthousiaste mensen die net wat meer oog hebben voor mooie resultaten en de negatieve uitkomsten wegredeneren.'

Kwaliteitsverbetering

De Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) is het niet eens met de kritiek. 'Als ontwikkelaars en onderzoekers samenwerken, kunnen ze een programma tussentijds bijstellen zodat het effectiever wordt. Die kwaliteitsverbetering is ons belangrijkste doel', aldus Machteld Zwikker, projectleider van de Databank.

De databank geldt als een gids in het woud van trainingen voor de jeugd. Vooral GGZ-instellingen en scholen maken ervan gebruik om te weten welke training ze moeten inkopen.

Maar de studies op basis waarvan trainingen het keurmerk 'bewezen effectief' krijgen, zijn slechts in 15 procent van de gevallen door onafhankelijke buitenstaanders gedaan.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant