background branding

Stoppen met roken: helpen nicotinepleisters en kauwgom echt?

nicotinepleister166103017_l_normal_none.jpg

Eén van de meest gebruikte manieren om te stoppen met roken, is het gebruiken van een nicotinevervanger. Op deze manier krijg je de stof toch binnen, zonder daadwerkelijk te roken. Maar werkt het echt? Radar zoekt het uit en spreekt met Marc Willemsen, programmahoofd tabak bij het Trimbos-instituut.

Controversieel onderzoek

Roken is ongezond. Veel mensen willen dan ook van hun verslaving afkomen en maken dan gebruik van nicotinevervangers, zoals speciale kauwgom of pleisters. Of die echt werken, daar zijn verschillende opvattingen over. Zo schreven onderzoekers Hanan Frenk en Reuven Dar van de Universiteit van Tel Aviv in 2002 een boek waarin ze stellen dat nicotine niet verslavend is en je nicotinepleisters dus niet nodig hebt.

“We ontkennen niet dat het roken van sigaretten ongezond is”, stelde Dar toentertijd op een congres in Nederland naar aanleiding van zijn onderzoeksresultaten. “Het is goed als mensen ermee willen stoppen. Wanneer mensen stoppen met roken, is het belangrijk dat ze inzien dat ze geen slachtoffer zijn van een verslavend chemisch stofje, maar van hun eigen slechte gewoonte.”

Marc Willemsen is echter geen fan van dit onderzoek. “Ik heb hun boek gelezen en volgens mij zitten de onderzoekers echt op een verkeerd spoor. Nicotine is namelijk de verslavende stof in tabak, dat blijkt uit heel veel onderzoeken.” In 2010 publiceerde het gerenommeerde The New England Journal of Medicine bijvoorbeeld een onderzoek over nicotine en hoe die stof de basis vormt voor tabaksverslaving.

“Nicotinevervangers helpen”

Volgens Willemsen en verschillende internationale experts is nicotine dus wel verslavend. Kun je van zo’n verslaving afkomen door nicotinekauwgom te kauwen of nicotinepleisters te plakken? “Die producten zorgen dat je wat nicotine in je bloed krijgt, maar minder dan wanneer je rookt”, zo stelt Willemsen. “Daardoor krijg je veel minder ontwenningsverschijnselen en wordt het makkelijker om te stoppen met roken. Die vervangers, werken dus”

Samenwerking met huisarts of geregistreerde coach

Het verlichten van ontwenningsverschijnselen, is volgens Willemsen namelijk de basis voor succesvol afkicken. “Dat de nicotinevervangers werken, is vrij goed aangetoond, dus ik geloof daarin”, aldus de expert. “Wat belangrijk is, is dat je de nicotinevervangers goed gebruikt”, benadrukt hij. 

Maar hoe doe je dat? Willemsen legt uit: “Ga in gesprek met je huisarts of met een geregistreerde coach. Die zal je dan instructies geven en samen kun je met een plan komen dat werkt voor jou.” Bijkomend voordeel: in combinatie met begeleiding worden nicotinevervangers vergoed vanuit de Rijksoverheid. 

Bronnen: Marc Willemsen, Trimbos-instituut, Rijksoverheid, The New England Journal of Medicine, Centers for Disease Control and Prevention, A Critique of Nicotine Addiction