background branding

'Steeds meer mensen halen geld op via crowdfunding'

crowdfunding-270619.jpg

Crowdfunding, waarbij vele individuen geld bijeenbrengen voor een specifiek doel, is in de afgelopen jaren uitgegroeid van een nog vrij onbekend verschijnsel tot een veelgebruikte investeringsvorm. Dit blijkt uit een poll van Radar, begin juni in vergelijking met dezelfde poll 5 jaar geleden. Steeds meer mensen investeren in crowdfunding, of zetten zelf een initiatief op. 

63 procent heeft ervaring met crowdfunding. Uit de polluitslag blijkt dat ongeveer de helft (53 procent) van de 178 respondenten weleens heeft geïnvesteerd in een crowdfundingsactie. Een respondent geeft bijvoorbeeld aan geïnvesteerd te hebben in groenprojecten. Een andere respondent bood geld aan een invalide persoon die een speciaal vervoersmiddel nodig had. In 2014 investeerden nauwelijks mensen in crowdfunding. Uit de polluitslag van 2014 bleek dat ongeveer 6 procent van 247 respondenten investeerden in een project. 

Nog eens 10 procent van de pollrespondenten (dit jaar) heeft zelf weleens het initiatief genomen geld op te halen via crowdfunding. Zo heeft een respondent een gezin in Indonesië geholpen met het opzetten van een guesthouse. Een andere respondent heeft via Facebook geld opgehaald voor de operatie van zijn of haar hondje met glaucoom en kanker. In 2014 bleek dat geen van de respondenten destijds ooit het initiatief had genomen om een project op te zetten.

Crowdfunding: wat is het?

Crowdfunding is de financiering van een product of dienst door een grote groep mensen. Bij crowdfunding stapt de initiatiefnemer niet naar de bank. Hij of zij legt de plannen, vaak via internet, voor aan een grote groep mensen, die vervolgens allemaal een financiële bijdrage kunnen geven. Meer hierover vind je hier:

Wat kan je doen met crowdfunding?

Wettelijke regels nodig voor aanpak crowdfunding

Crowdfunding kan mensen helpen om een doel te realiseren. Boaz Spermon haalde bijvoorbeeld zo’n 90.000 euro op voor de behandeling van zijn ziekte, een agressieve vorm van Multiple Sclerose (MS). Er zijn echter ook problemen met crowdfunding. ‘Het bleek dat er kosten verbonden waren aan de donatie’, aldus Spermon.

Terugkijken: 'Radar checkt: Dream or Donate: transactiekosten verlaagd' 

Een ander probleem is dat mkb’ers failliet zijn gegaan doordat ze bij gecrowdfunde leningen woekerrentes moesten betalen aan crowdfundingplatformen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil daarom wettelijke regels om crowdfunding aan te pakken. Het is niet zo dat initiatiefnemers volledig de vrije hand hebben. Bestuurders van de platformen worden bijvoorbeeld gecontroleerd en er zijn eisen aan een goed bestuur en aan de organisatie. Ook moeten de partijen ieder halfjaar informatie leveren aan de toezichthouder.

Sterke groei medische crowdfunding

Medisch crowdfunden is een vorm die sterk groeit in Nederland sinds 2015. Mensen die uitbehandeld zijn of ontevreden over de zorg, vinden tegenwoordig makkelijk een buitenlandse kliniek die beweert ze wel te kunnen genezen, maar die niet door de verzekering wordt vergoed. Om die reden kiezen mensen voor deze alternatieve investeringsvorm. 

Wetenschappers plaatsen echter hun kanttekeningen. Niet bij alle alternatieve geneeswijzen is genezing bewezen. Onderzoekers vinden daarom dat crowdfundingssites betrouwbare informatie moeten tonen over alternatieve therapieën. Ook moeten zij waarschuwen voor deze geneeswijzen omdat ze risicovol zijn. Mensje Melchior schreef een column over dit onderwerp, die vind je hier:

Lees ook: Crowdfunding voor ernstig zieken?

Jouw mening laten horen? Meld je aan!

Wil je jouw ervaring delen of mening geven? Word dan lid van het Radar Testpanel! Je wordt dan uitgenodigd om deel te nemen aan vragenlijsten. Jouw antwoorden helpen ons om consumentenzaken uit te zoeken. Aanmelden kan via deze link