Stap je over op een andere zorgverzekering? Hier moet je op letten

Zorgverzekering Overstappen

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar vereist vaak wat uitzoekwerk. Wat zijn de belangrijkste dingen die je moet weten als je wilt overstappen? Radar vraagt het Peter Ruys, directeur van vergelijkingssite ZorgKiezer.

Korting vrijwillig eigen risico fors omlaag

Wie aan het kijken is naar een nieuwe zorgpolis, komt automatisch uit bij het eigen risico. Kies je altijd voor een hoger eigen risico, omdat je dan korting krijgt op de premie? Weet dat op dit vlak wat gaat veranderen. Ruys legt uit:

‘’Eén op de vijf Nederlanders heeft een verhoogd eigen risico omdat ze een korting op de premie kunnen krijgen die kan oplopen tot ongeveer 300 euro per jaar. De korting rondom het vrijwillig eigen risico is voor 2024 fors omlaag gegaan. Het voordeel van het verhoogd eigen risico is dus kleiner geworden”, aldus Ruys.

Restitutiepolis bijna volledig afgeschaft

Ook met betrekking tot restitutiepolissen gaat wat veranderen. Een restitutiepolis is een polis die ervoor zorgt dat je vaker een volledige vergoeding krijgt en bij meer zorgverleners terecht kunt. Veel mensen kiezen hier bewust voor, maar de keuze wordt beperkter. 

Peter Ruys vertelt hier meer over: ‘’De restitutiepolis, waar je vrijere keuze had, is helaas bijna volledig afgeschaft. Er zijn maar drie verzekeraars die zo’n polis aanbieden. Als je een heel duidelijke voorkeur hebt voor een bepaalde therapeut, is het gunstig om even te controleren of diegene ook een contract heeft met jouw verzekeraar in het komende jaar.’’ 

Slim om hoge dekking in het buitenland te hebben?

Misschien reis je vaak in een jaar. Hoe zit dat precies met zorgverzekeringen en dekkingen? Heb je dan een hoge dekking nodig voor zorg in het buitenland?

"Het is eerder dat het voorkomt dat mensen dubbel verzekerd zijn. Dat de buitenlanddekking bijvoorbeeld in je reisverzekering zit of dat je juist uit je reisverzekering meer kan schrappen. Andersom kan het natuurlijk ook. Als je een zorgverzekering hebt met uitgebreide dekking in het buitenland, hoef je niet een uitgebreide reisverzekering te nemen als je gaat reizen.’’

Wat als je kind een beugel nodig heeft?

Dan de tandartsdekking. Dat is best ingewikkeld, want lang niet alles wordt vergoed. Heb je bijvoorbeeld een kind dat een beugel moet? Dan is het bijna altijd zo dat je dit twee jaar van tevoren moet bedenken.

‘’Als je wil dat je kind in 2025 een beugel krijgt, dan moet je jouw kind bij een verzekering blijven. Je kunt immers vaak pas in het tweede verzekeringsjaar de kosten declareren. Stapt jouw kind volgend jaar weer over naar een andere zorgverzekering, dan kun je de kosten meestal niet meer declareren.’’

Heeft jouw zorgverzekering een contract met je apotheek?

Niet alle apotheken in Nederland hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Gebruik je medicijnen? Dan kan het gevolgen hebben voor jouw portemonnee. 

Volgens het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) betalen huishoudens gemiddeld 754 euro per jaar aan medicijnen. Deze medicijnen worden meestal vergoed. Maar als je zorgverzekering geen contract heeft met jouw apotheek, dan moet je een deel zelf betalen en dat kan tot 40 procent van de medicijnkosten zijn. Het is belangrijk om te kijken of jouw apotheek een contract heeft met je zorgverzekeraar. 

Premie hoger dan de extra gekozen vergoeding

Als je van een vergelijkingssite gebruik maakt om een nieuwe zorgverzekering te vinden die bij jou past, kun je bepaalde vergoedingen aanvinken. Soms zie je dat je premie op jaarbasis hoger wordt dan de vergoeding die je van de zorgverzekeraar zult krijgen. Je kiest bijvoorbeeld voor 200 euro acnebehandeling per jaar en als goedkoopste optie suggereert de site een zorgpolis die 240 euro per jaar duurder is dan eerst. Hoe komt dat? Wat is slim om te doen?

‘’Vaak kom je dan in een heel ander pakket terecht. Daar zitten bijvoorbeeld een dure bril of meer fysiotherapie sessies bij. Het beste is dan om zelf even te overwegen. Heb je het echt nodig of ga je zelf die 200 euro voor je acnebehandeling betalen omdat je de rest wat er in het pakket zit niet nodig hebt?’’, zegt directeur van vergelijkingswebsite Zorgkiezer.

De dekkingen veranderen in 2024

Ook als je bij je eigen zorgverzekering wil blijven is het slim om de nieuwe polis goed te controleren.‘’De dekkingen veranderen ook. Je ziet heel vaak dat verzekeraars dekkingen aanpassen. Dus iets dat in 2023 gedekt wordt, wordt misschien niet gedekt in 2024. Het is altijd goed om daar even zelf naar te kijken’’, zegt Ruys.