background branding

‘Snus’ uit handel gehaald: populair onder jongeren, maar grote gezondheidsrisico's

snus.jpg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft van november 2021 tot september 2022 ongeveer 100.000 verpakkingen met nicotinezakjes uit de handel gehaald. De zakjes, ook wel ‘snus’ genoemd, zijn populair onder jongeren. Dat terwijl het gebruik ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit moet je weten.

Wat is snus?

Snus lijkt op een theezakje en wordt onder de bovenlip gestopt. Via bloedvaatjes komt de nicotine in het bloed terecht. 

Er bestaan varianten met en zonder tabak. Met name die zonder tabak zijn populair onder jongeren. Het effect van snus is vergelijkbaar met het roken van een sigaret of e-sigaret, maar is vaak wat sterker.

Dit doet het met je lichaam

Ook de varianten zonder tabak zijn gevaarlijk, meldt verslavingszorginstelling Jellinek. Nicotine is namelijk een giftige stof en zeer verslavend.

“Het stimuleert de afgifte van adrenaline en prikkelt het zenuwstelsel waardoor het lichaam wordt opgejaagd. De hartslag gaat omhoog en de bloedvaten vernauwen zich. De temperatuur in handen en voeten gaat omlaag en de bloeddruk stijgt”, aldus de verslavingszorginstelling.

Dit kan leiden tot beschadiging aan het zenuwstelsel en hartritmestoornissen, waarschuwt de NVWA. Volgens Jellinek kan het daarbij ademhalingsproblemen veroorzaken en heel soms zelfs coma.

 

Wat zegt de wet over snus?

Sinds november 2021 is er in Nederland een verbod op nicotinezakjes zonder tabak. Nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje mogen niet meer verkocht of verhandeld worden in Nederland. 

De NVWA trof de zakjes aan bij controles bij importeurs en groothandels. Ook heeft de voedselwaakhond webshops en sociale media gecontroleerd, omdat bekend is dat jongeren vaak online snus kopen. 

Na deze inspecties zijn negen Nederlandse websites en zes buitenlandse websites gestopt met de verkoop van snus aan Nederlandse consumenten. Daarnaast heeft de NVWA in 2022 tweehonderd Nederlandse accounts laten verwijderen op een groot social media platform omdat er via deze accounts snus werd aangeboden.

Momenteel wordt door het ministerie van Volksgezondheid onderzocht of een totaalverbod van nicotinezakjes mogelijk is.

Hoeveel wordt snus gebruikt onder jongeren?

Jellinek heeft duidelijke signalen dat snus de laatste jaren populairder is geworden onder jongeren in Nederland. Na onderzoek in de regio Amsterdam in 2021 bleek dat 6 procent van de jongeren op MBO-scholen in de laatste 12 maanden een of meerdere keren snus had gebruikt. In de regio Gooi- en vechtstreek was dat 9 procent.

Ook de NOS heeft hier onderzoek naar gedaan. De nieuwsorganisatie vroeg 38.000 minderjarige volgers op Instagram en TikTok naar hun gebruik van snus. Een kwart gaf aan dat wel eens gebruikt te hebben, of nog steeds te doen.