background branding

Snel minder Gronings gas naar Duitsland

gas-gr-15-02-2018.jpg

Het Duitse energiebedrijf EWE gaat sneller stoppen met het importeren van Gronings gas. Uit het door aardbevingen getroffen gebied stroomt niet tot 2029, maar tot 2027 aardgas naar de Noord-Duitse klant. De snellere afbouw moet Groningen over twee jaar al 1,7 miljard kuub per jaar schelen.

Dit jaar mag de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) nog 21,6 miljard kuub aardgas in Groningen winnen, maar verantwoordelijk minister Eric Wiebes wil zo snel mogelijk terug naar 12 miljard. Hij probeert vooral grote Nederlandse bedrijven en buitenlandse klanten te bewegen sneller van het gas af te gaan. EWE is de eerste die over de brug komt.

EWE, de oudste buitenlandse afnemer van het Groningse gas, is al jaren bezig over te stappen op alternatieven. Maar omdat de toestand in Groningen zo nijpend is geworden, heeft het bedrijf naar eigen zeggen alles uit de kast gehaald om die overgang zo veel mogelijk te versnellen.

'Sterk verantwoordelijk voor Groningen'

Het hoofdkwartier van EWE staat in Oldenburg, zusterstad van Groningen. Het bedrijf voelt zich volgens Wiebes 'sterk verantwoordelijk voor Groningen'. EWE-directeur Stefan Dohler zegt bezorgd te zijn om het lot van de Groningers, omdat hij niet alleen hun 'klant' maar ook partner en buurman is.

Van de 2,2 miljard kuub die EWE jaarlijks afneemt, kan in 2020 al haast 1,7 miljard af. Het resterende deel wordt gestaag teruggeschroefd, om in 2027 op nul te eindigen. Nog sneller afbouwen is volgens EWE onmogelijk.

Gassoorten mengen om te besparen

De klanten van EWE kunnen niet zomaar overschakelen op ander gas, omdat hun aansluitingen en apparaten daarvoor niet geschikt zijn. Het bedrijf gaat het Groningse gas nu mengen met zoveel mogelijk andersoortig gas, zonder dat het daardoor onbruikbaar wordt. Dat levert een besparing op van 835 miljoen kuub. Ook bouwt EWE een installatie die aan gas uit andere bronnen een bestanddeel toevoegt, zodat het op Gronings gas lijkt. Dat scheelt nog eens 850 miljoen kuub.

De bouw van deze installatie is nog niet helemaal zeker, omdat de Duitse overheid de kosten op zich moet nemen. EWE rekent erop dat dat in orde komt, maar heeft nog geen instemming. Wiebes wil niet zeggen of Nederland zo nodig te hulp wil schieten. 'Het zou onhandig zijn om via de media te gaan onderhandelen.'

Bron: ANP