background branding

Slaap je beter met achtergrondherrie? Het bewijs voor white noise

22-07-13-slapen-slaapproblemen-white-noise-witte-ruis-brown-178745969_s.jpg

Op YouTube vind je talloze urenlange video’s met ‘baarmoedergeluiden’, regenval en blazende ventilatoren. Waarom zou je naar zulke herrie luisteren? Nou, omdat deze zogenaamde ‘white noise’ je in slaap zou helpen. De vraag is of het echt werkt. Een groot onderzoek trekt het in twijfel, maar slaapexpert Annelies Smolders geeft duidelijkheid in een interview met HLN. 

‘White noise’, witte ruis in het Nederlands, is een abstract en constant geluid. Denk aan een snelweg in de verte of het waaien van de wind. Naast YouTube-video’s zijn er apps, afspeellijsten en machines voor white noise beschikbaar. Want sommige mensen vinden zulk geluid heerlijk om bij in slaap te vallen. Is er ook bewijs dat het daarbij helpt?

Is white noise een goed slaapmiddel?

Niet écht, zo blijkt uit een grote studie waarin 38 onderzoeken naar white noise zijn verzameld. Het bewijs dat white noise de slaap bevordert, is van lage kwaliteit. Daarnaast vond één onderzoek juist bewijs dat het de slaap verslechtert. Een auteur van de grote studie raadt mensen daarom aan om voorzichtig te zijn met white noise als slaapmiddel.

Focussen kan helpen om te rusten

Psycholoog Annelies Smolders schreef een boek over slaapproblemen en ontwikkelde online slaaptherapie. Zij kan uitleggen waarom sommige mensen de ruis toch bevorderlijk vinden voor hun nachtrust. ‘Je focust je op het monotone geluid, en dat werkt afleidend. Je zit niet langer te piekeren of te denken: ‘Oh nee, nog maar vijf uur en ik moet alweer opstaan!’’ zegt ze tegen HLN.

Om die reden adviseert Smolders mensen met tinnitus, oftewel oorsuizen, om white noise te spelen als ze in bed gaan liggen. ‘Dan kunnen ze daarop hun aandacht vestigen in plaats van op de oorsuizingen.’ (Wist je trouwens dat tinnitus een bijwerking van medicijnen kan zijn? Hier lees je of je je zorgen moet maken

White noise kan misschien helpen - voor jou persoonlijk

Als je geen tinnitus hebt, dan is het een subjectieve vraag of white noise je gaat helpen. Je kunt het alleen zelf beoordelen, zegt Smolders. Ze geeft een voorbeeld: ‘Persoonlijk vind ik het geweldig om in de zomer een ventilator in de slaapkamer te zetten, maar mijn man wordt knettergek van het geluid. Maar dat is zo bij alle trucjes om in slaap te vallen. Schaapjes tellen, een mantra herhalen, nog een podcast luisteren... Mega handig voor de ene. Een grote bron van irritatie voor de andere.’ 

Wil je witte ruis uitproberen? Denk dan hieraan

Mocht je white noise willen uitproberen, dan moet je volgens Smolders niet zomaar opgeven. Misschien werkt het wel voor jou, maar moet je eraan wennen. ‘Conditionering en gewenning spelen een grote rol. Probeer het eens zes tot acht weken elke dag uit,’ raadt ze aan, want pas na zoveel tijd kun je weten of white noise, of een andere slaaptruc, echt werkt. 

Bron: HLN