background branding

Siliconen in shampoo schadelijk? Hier moet je op letten!

16072021 shampoo.jpg

Siliconen worden al jaren toegevoegd aan shampoos, conditioners en andere cosmeticaproducten. Uit verschillende studies is gebleken dat deze siliconen de haarconditie kunnen verbeteren, maar ook verslechteren. Op welke siliconen moet je nu precies letten op de achterkant van je shampoofles? Radar zoekt het uit.

Siliconen zijn polymeren die bestaat uit zuurstof-, silicum-, koolstof- en waterstofatomen. 
Critici hebben siliconen in shampoo afgedaan, maar hoe schadelijk is het nu echt?

Effect van siliconen

Uit sommige studies is gebleken dat siliconen de haarconditie kunnen verbeteren, aldus Salon B, specialist op het gebied van haar en onder andere kappersopleidingen. Siliconen houden zowel vochtverdamping als vochtabsorptie (pluizend haar) tegen en kunnen voor een verzachtend effect op het haar zorgen. Beschadigd haar wordt glanzender, zachter en beter doorkambaar. Toch hoeft het gezonder ogen van het haar, niet te betekenen dat dit ook daadwerkelijk zo is. 

Waarom zijn sommige siliconen schadelijk?

Siliconen zijn onder te verdelen in ‘wateroplosbaar’, ‘niet-wateroplosbaar’ en ‘vluchtig’, stelt Salon B. Vluchtige siliconen, zoals de naam al zegt, verdwijnen vanzelf uit het haar. Oplosbare siliconen zijn makkelijk uit te wassen zonder dat daar een agressieve shampoo voor nodig is. De niet-wateroplosbare siliconen kunnen juist voor de problemen zorgen. 

Veel siliconen zijn namelijk niet makkelijk oplosbaar in water en daardoor lastig uit het haar te krijgen zonder een grondig reinigende shampoo. Het laagje siliconen hoopt op, waardoor je haar zwaarder wordt en je haar en hoofdhuid lastiger vocht en voedende ingrediënten van haarproducten absorberen. Ook is het door de verstopping van hoofdhuid en haarstrengen met siliconen moeilijker voor natuurlijke oliën om het haar te bereiken. 

Op de lange termijn droog en afbreekbaar

Hoewel de siliconen op het oog dus voor een glanzend effect zorgen, is het haar eronder droog en breekbaar. Deze niet oplosbare siliconen zijn vaak te vinden in de drogisterij, omdat deze siliconen het minste kosten om te produceren. De vluchtige en wateroplosbare siliconen zijn veelal juist te vinden in kapperszaken, aldus Salon B.  

Waar moet je dus op letten?

Als je niet te vaak je haar wilt wassen met een grondig reinigende shampoo, kun je het beste kiezen voor vluchtige of wateroplosbare siliconen, stelt de haarspecialist. Voorbeelden van vluchtige siliconen zijn: cyclomethicone, cyclopentasiloxane en phenylpropyl dimethicone. Ook wateroplosbare siliconen zijn een optie, waaronder dimethicone copolyol, hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane en lauryl methicone copolyol. 

Veelvoorkomende niet-wateroplosbare siliconen zijn dimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane, cetearyl methicone, cetyl dimethicone, trisiloxane en trimethylsilylamodimethicone. Als je deze siliconen wilt blijven gebruiken, kunnen deze siliconen het beste regelmatig worden uitgewassen met een agressieve shampoo.   

Bron: Salon B