Schoon mondkapje dankzij vriezer of föhn? 8 ontsmettingsmethodes beoordeeld

mondkapjes-drogen-wassen-schoon-polluitslag_780.jpg

De een probeert het mondkapje met de föhn te ontsmetten, de ander sprayt er alcohol overheen. Uit een poll onder ruim 1000 gebruikers van mondkapjes blijkt dat mensen er een keur aan alternatieve ontsmettingsmethoden op nahouden. Welke zijn veilig, en welke niet?
 

In het ov is het dragen van een mondkapje verplicht. Wie zich daar niet aan houdt kan een boete krijgen. Volgens de richtlijnen moet je op de heen- en terugreis, of anders iedere 3 uur een nieuw/schoon mondkapje gebruiken. Wegwerpmondkapjes zijn voor eenmalig gebruik en moeten daarna bij het restafval worden weggegooid. Voor herbruikbare mondkapjes is het advies om deze op 60 graden te wassen of om uit te koken. Meer informatie voor het juiste gebruik en onderhoud van mondkapjes (onderaan in het gelinkte artikel).
 
Maar liefst 70 procent van de pollrespondenten geeft echter aan niet altijd een schoon exemplaar te gebruiken. Wel hebben de deelnemers aan de poll verschillende alternatieve manieren om hergebruik 'veilig' te maken. We leggen een selectie van ontsmettingsmanieren voor aan hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, verbonden aan het Outbreak Management Team (OMT) dat de overheid adviseert over de coronamaatregelen.

1. Na drie dagen hergebruiken

'Fysiotherapeut gaf mij een mondkapje voor een behandeling en vertelde dat die herbruikbaar is na circa drie dagen omdat eventuele virusdeeltjes dan niet meer actief zijn. Ik ververs het kapje na drie behandelingen.'
Oordeel: Het duurt gemiddeld drie dagen dat het virus overleeft. Het gaat er vooral om dat je het kapje niet steeds op en af doet.

2. Hergebruik als je geen klachten hebt

'Als je niet verkouden bent zelf, vind ik hergebruik best kunnen.'
Oordeel: Als je verkouden bent, moet je überhaupt niet in het ov zitten. Maar je kunt ook milde klachten hebben, dus hoe weet je zeker of je kapje geen virusmateriaal draagt? Verder gaat het er vooral om dat het kapje niet nat wordt, bijvoorbeeld doordat je erdoor praat. Wanneer het kapje vochtig is, laat het druppels door.

3. Alcohol op je mondkapje sprayen

''s Morgens en 's middags 1 uurtje dus 2 uur op een dag. Op de mondkapjes verpakking staat 3 uur max gebruiken en wanneer ik deze correct op en af doe en er tussentijds alcohol 70% op spuit moet het kunnen.'
Oordeel: Twee keer hetzelfde kapje gebruiken is oké wanneer het mondkapje niet vochtig is, je het goed wegstopt in een aparte zak en je het niet aanraakt. Alcohol moet je vooral op je handen doen, na het afdoen van je mondkapje en na het weggooien.

4. Geen snotteraars, dan nogmaals gebruiken

'Als er niks is waar ik mij zorgen om maak bij de anderen gebruik ik het gewoon nog een keer. Als er iemand hoest, snottert of iets dergelijks gooi ik het weg.'
Oordeel: Het is goed om een kapje weg te doen wanneer er iemand snottert. Maar je kunt niet weten wie er voor jou in dezelfde ruimte zijn geweest, en of daarvan wel iemand snotterde.

5. In de zon leggen

'Gewoon een paar dagen in de zon leggen, dan is ie weer virusvrij!'
Oordeel: We weten dat zon en tijd van invloed zijn op het virus, dit vind ik de beste tot nu toe.

6. In de auto ophangen

'Verder hangen ze in de auto in de zon.'
Oordeel: Als je zelf in de auto zit, bedenk dan dat alles wat op het masker zit ook circuleert in je auto. Wel is het masker daarna weer bruikbaar: als je 2 tot 3 dagen wacht maakt het niet uit of je ze in de auto hangt of onder je bed legt, het gaat er vooral om dat het weer droog is.

7. Ontsmetten in de vriezer

'Ik leg het mondkapje in de vriezer bij niet-gebruik, advies van pedicure, waar het gebruikt moet worden.'
Oordeel: In de vriezer is geen goed idee: de vriezer conserveert juist wat er op het gebruikte kapje zit, en het droogt het niet.

8. Schoonmaken met de föhn

'Ik maak ze schoon met de haarföhn.'
Oordeel: Het hangt er vanaf hoe heet de föhn wordt, en hoe lang je het volhoudt. De onderzoeksresultaten lopen uiteen, volgens de ene studie is je mondkapje na 10 minuten op 70 graden weer virusvrij, volgens een andere studie pas na een uur. Als je al de 70 graden bereikt, en uitgaat van het meest gunstige onderzoeksresultaat, dan moet je alsnog 10 minuten föhnen, dat lijkt me best lang.
 
Lees ook de rest van de resultaten van deze poll:

Groter besmettingsrisico door hergebruik 'dure' mondkapjes

Zelf meedoen aan de onderzoeken van het Radar Testpanel?

Meld je aan via de intake-vragenlijst