background branding

Schokkende beelden van mishandeling bij Nederlandse eendensector

eendenmishandeling-animalrights05072018.jpg

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt, is te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd.

Ook worden de eenden hardhandig in kratten gegooid door de eendenvangers. Directeur Robert Molenaar van Animal Rights laat tegenover RTL Nieuws weten, dat het gaat het om drie grote Veluwse eendenbedrijven in Dalfsen, Putten en Epe. Hij spreekt van 'misselijkmakende beelden.' Bekijk de beelden op de site van RTL Nieuws: let op, de beelden zijn schokkend.

De wet overtreden

Dierenarts Arabella Burgers zegt dat de bedrijven de wet overtreden: 'Je mag de dieren niet nodeloos extra laten lijden, geen extra stress veroorzaken bij het vangen of tijdens het transport. Als dat wel gebeurt, gaat het om dierenmishandeling. Dat gebeurt hier structureel.' Ze is ook van mening dat de betrokken pluimveehouderijen door het Openbaar Ministerie moeten worden vervolgd of een boete moeten krijgen van de toezichthouder NVWA.

Dat laatste kan de voedselautoriteit NVWA niet doen omdat zij de misstanden niet zelf hebben ontdekt. Dat laat woordvoerder Benno Bruggink weten aan RTL Nieuws. Wel noemt hij het gedrag van de pluimveehouderijen 'totaal niet acceptabel' en spreekt hij van 'hele nare beelden.' Hij laat weten dat de NVWA een bezoek zal brengen aan de pluimveehouderijen en in gesprek zal gaan met de sector zelf.

Tomassen Duck-To is woedend

Jaarlijks worden in Nederland ruim 8 miljoen eenden geslacht, voornamelijk voor de export naar Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Nadat ze in ongeveer zes weken tijd zijn grootgebracht in een tiental bedrijven op en rondom de Veluwe, worden ze gevangen en naar de enige eendenslachterij van Nederland gebracht, Tomassen Duck-To in Ermelo. Die laat in een verklaring weten dat de behandeling van de eenden misschien wel ruw en lomp lijkt, maar dat de vangploegen in de meeste gevallen professionals zijn die weten hoe ze dieren moeten behandelen.

Gertjan Tomassen, directeur van eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, is woedend op Animal Rights. 'Dit is absoluut niet aan de orde. Al onze afdelingen zijn voorzien van cameratoezicht, dus wij weten precies wat er gebeurt. Bovendien lopen hier heel de dag inspecteurs van de NVWA rond. Wat Animal Rights doet is crimineel', zegt directeur Tomassen. Hij beraadt zich op stappen tegen de dierenorganisatie. 'We kijken wat we hier tegen gaan doen. Dit is heel vervelend, ik krijg nu allemaal telefoontjes van boze klanten.' Animal Rights zegt nog niets van Tomassen te hebben gehoord.

Volgens Molenaar van Animal Rights gaat er wel van alles mis: 'Eenden worden daar onvoldoende verdoofd en met botte messen geslacht. Er zijn daar levende eenden in afvalbakken van het slachthuis gevonden.'

Geen reactie

De betrokken pluimveehouderijen hebben de beelden gezien, maar wilden niets over de kwestie aan RTL Nieuws kwijt.

Plus staakt verkoop

Supermarktketen Plus is direct gestopt met de verkoop van producten die afkomstig zijn van eendenslachter Tomassen Duck-To. Een woordvoerster van Plus geeft aan dat ze geschrokken zijn van de beelden.

Update 6 juli 2018

Enkele tientallen activisten hebben zich vrijdagmiddag verzameld bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Ze protesteren tegen dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers.

Tomassen Duck-To heeft een vergunning aangevraagd voor het slachten van 40.000 eenden per dag. Nu heeft het bedrijf nog een vergunning voor het slachten van 32.000 eenden. Animal Rights wil die uitbreiding voorkomen, zegt campagneleider Robert Molenaar. 'Dit betekent dat de druk bij eendenfokkerijen alleen maar groter wordt. De slachterij hier heeft als enige nog een elektrisch waterbad waarin de dieren worden verdoofd. Dat systeem werkt niet. Het leidt ertoe dat dieren onverdoofd geslacht worden', zegt hij.

'Stop de slacht'

De schokkende beelden die donderdag verspreid zijn, komen niet uit het bedrijf in Ermelo. 'Maar Tomassen beheerst de keten. Die eenden worden elders opgefokt en dan hier geslacht', zegt Molenaar. Met spandoeken stonden de activisten tegenover de ingang van het bedrijf in Ermelo. 'Stop de slacht' stond erop te lezen, met een foto van een dood kuikentje. Vrachtwagens vol eenden reden af en aan langs de demonstratie. 'Als we hiermee de publieke opinie beïnvloed hebben, ben ik al tevreden', zegt demonstrante Annelies Dam. Ze woont sinds kort in Ermelo. 'Iedereen van het dorp moet hier staan. Dit moet je dieren niet willen aandoen.'

De directie van Tomassen Duck-To was vrijdag niet aanwezig om commentaar te geven.

Bron: ANP / RTL Nieuws

Beeld: Animal Rights