background branding

Schadevergoeding van 21.000 euro voor slachtoffers beroepsziekten

27062022-asbest.jpg

Werkenden die door blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkvloer ziek zijn geworden, kunnen volgend jaar aanspraak maken op een eenmalige vergoeding van zo’n 21.000 euro. Dat maakte minister Karien van Gennip van Sociale Zaken maandag bekend aan de Tweede Kamer. 

Slachtoffers van de beroepsziekten longkanker door asbest, allergisch astma en chronische encephalopathie, de 'schildersziekte' kunnen vanaf 1 januari 2023 zonder langs de rechter te gaan aanspraak maken op de compensatie. Minister Van Gennip meent dat de nieuwe regeling slachtoffers 'maatschappelijke erkenning voor hun beroepsziekte' biedt.

Long covid is geen beroepsziekte

'Zodra dit verantwoord kan' zal het ministerie van Sociale Zaken de lijst met beroepsziekten die aanspraak kunnen maken op de regeling uitbreiden. Long covid zal hier sowieso niet tussen zitten, omdat werkenden niet hebben gewerkt met gevaarlijke of chemische stoffen, maar ziek zijn geworden door een virus.

Lees ook: Baan op de tocht door long covid

Eerdere schaderegeling

Mensen met longkanker als gevolg van werken met asbest en mensen die door langdurig agressieve oplosmiddelen in te ademen een aangetast zenuwstelsel hebben (ook wel schildersziekte genoemd) konden al aanspraak maken op een schaderegeling. Ook zzp’ers en oud-werknemers kunnen met deze nieuwe regeling een vergoeding ontvangen. 

Volgens het CBS en het RIVM overlijden er jaarlijks zo’n 4.000 mensen aan een beroepsziekte. Het grootste deel hiervan is gepensioneerd. 

Eerder bedrag wordt verrekend

Arbeidszieken die al uit een eerdere rechtszaak een bedrag hadden ontvangen, kunnen nog steeds aanspraak maken op deze 21.000 euro. Wel wordt daar het al ontvangen bedrag vanaf getrokken. 

Bron: NRC