background branding

Schade na oud en nieuw: hoeveel claimen Nederlanders?

Oud En Nieuw Schade

Oud en nieuw is een feestelijke dag, maar de verzekeraars kunnen na de jaarwisseling steevast rekenen op claims. Bijvoorbeeld omdat er schade is ontstaan aan auto of woning. Voor hoeveel euro melden Nederlanders jaarlijks gemiddeld?

Zo hoog zijn de claims na jaarwisseling

Het Verbond van Verzekeraars houdt bij voor hoeveel geld er aan schade wordt gemeld na de jaarwisseling aan auto en woning. Hieronder een tabel met de cijfers vanaf de jaarwisseling 2003/2004. Bedragen zijn in miljoenen.

Coronajaren: minder schade gemeld

Opvallend is dat er in 2020/2021 en 2021/2022 relatief minder schade werd gemeld dan in de jaren daarvoor. Dat komt omdat er destijds een landelijk vuurwerkverbod gold wegens de coronacrisis, waardoor er ook minder kapot ging aan woningen of auto's. 

Recordjaren

Naast jaren met relatief weinig geclaimde schade, laat de tabel van het Verbond van Verzekeraars ook zien dat dit niet altijd het geval is. De jaarwisseling 2007/2008 steekt er met 24,3 miljoen euro bovenuit. Ruim 15 van deze 24,3 miljoen euro indiende schade had betrekking op woonhuizen. Ook scholen moesten het in dit jaar ontgelden, zo blijkt uit berichtgeving van verschillende media. In de nacht van 31 december 2007 op 1 januari 2008 brak er bij zo'n 20 scholen brand uit. 

 Ook in 2010/2011 was het raak. Na deze jaarwisseling kregen de verzekeraars gezamenlijk voor 20,7 miljoen euro aan claims binnen.

Claimen betekent niet krijgen

Het ingediende schadebedrag verschilt dus erg per jaar, net als de bedragen die particulieren elk jaar daadwerkelijk uitgekeerd krijgen van hun verzekeraar. Claimen betekent immers niet automatisch ook dat je het krijgt.