background branding

RIVM: 'Deel je ervaring met de Ballerinespiraal'

ballerinespiraal_rivm_8mrt21.png

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vraagt verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en gebruiksters bijwerkingen van en problemen met het koperspiraaltje IUB Ballerine MIDI te melden bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI). Daar zijn in een jaar 33 meldingen binnengekomen over het voorbehoedsmiddel, dat sinds april 2019 beschikbaar is. Het aantal is relatief veel, aldus het RIVM, en er zijn zorgen over de doelmatigheid.

In een eerdere uitzending van Radar vertelde een vrouw hoe zij ondanks haar Ballerinespiraal onverwacht zwanger raakte. De tekst gaat door onder de video. 

Radar over de Ballerinespiraal

Geen gegevens over plaatsing Ballerines

Het instituut heeft geen gegevens over hoe vaak Ballerine inmiddels is geplaatst. Verreweg de meeste meldingen (31) gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje en/of zwangerschap. Hoeveel zwangerschappen er zijn ontstaan, kon het RIVM niet zeggen.

MEBI houdt bijwerkingen Ballerine in de gaten

Andere klachten, zoals perforatie van de baarmoeder door het spiraaltje, werden minder vaak gemeld. MEBI wil de mogelijke bijwerkingen van dit spiraaltje goed in de gaten houden en om beter te kunnen vergelijken ook ervaringen met andere koperspiraaltjes, een gangbare methode, weten. Uitstoting, perforatie van de baarmoeder en/of zwangerschap komen overigens bij alle spiraaltjes voor.

MEBI is in 2017 opgericht met als doel mogelijke bijwerkingen van implantaten vroeg te signaleren. Meldingen kunnen geplaatst worden op de website van de RIVM. 

Forumreacties

10
  • Door Radar

Hoewel het spiraaltje Ballerine ervoor zou moeten zorgen dat vrouwen niet in verwachting raken, zijn er al wel zwangerschappen met de Ballerine gemeld. Kijk dit fragment terug via de volgende link: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/onverwacht-zwanger-door-nieuw-koperspiraaltje/ Heb jij ook ervaring met de Ballerine?

  • Door sjohie

Geen enkele anticonceptie is 100%, dus het feit op zich dat er gebruikers toch zwanger raken is niet uniek lijkt me, of is het bij dit product een statistisch significant hoger percentage tov vergelijkbare anticonceptieproducten?

  • Door marco de ruyter