background branding

Refurbished telefoon kopen? Zo bespaar je geld

telefoon.jpg

Ben je toe aan een nieuwe telefoon, maar heb je geen zin om de volle mep te betalen? Dan is een opgeknapt tweedehands exemplaar misschien wel wat. Zo’n zogenoemd refurbished exemplaar is goedkoper, maar om echt een goede deal te vinden moet je wel een beetje huiswerk doen.

Is refurbished hetzelfde als tweedehands?

Een refurbished telefoon is een telefoon die al eerder is gebruikt, maar écht tweedehands kun je het niet noemen. Een refurbished telefoon is immers helemaal nagekeken, waar nodig gerepareerd en schoongemaakt voor de verkoop; bij een tweedehands exemplaar is dit vaak niet het geval. Je weet dan vaak niet of het mankementen heeft. 

Is elke refurbished telefoon een goede koop?

Hoewel je er bij refurbished telefoons van uit kan gaan dat ze werken, is het wel zaak dat je je goed inleest voordat je er een koopt. Aanbieders van refurbished telefoons willen hun klanten nog weleens verleiden met kreten als 'honderden euro's besparen op de nieuwprijs'. En dat klopt vaak ook wel, maar het is goed om je te bedenken wat dat precies betekent. Hoe ouder het toestel, hoe groter namelijk het verschil is met de nieuwprijs.

Prijsverschillen

Zo vonden we online een iPhone X 256GB (kleur spacegrijs) uit 2017 voor 298 euro, terwijl de nieuwprijs destijds 1.329 euro was. Een verschil van 1.031 euro. Ook vonden we een iPhone 14 Plus 128GB, die najaar 2022 op de markt kwam voor een prijs van 1.166 euro. Wij vonden een refurbished versie in ‘middernacht’ zwart voor 930 euro. Een veel kleiner prijsverschil, dus. Prijstechnisch gezien is de oudere telefoon dus voordeliger, maar je moet wel nagaan of je voor een model wilt gaan dat al een aantal jaar oud is. 

Refurbished vs refurbished

Naast het feit dat dit soort toestellen dus nogal kunnen verschillen in prijs, is het ook zaak dat je 'm op de juiste plek koopt. Omdat er geen wettelijke eisen zijn waaraan refurbished moet voldoen, kan de ene verkoper zijn smartphone eerder refurbished noemen dan de andere. Het is dan ook verstandig om een goed verkoopadres te kiezen. Kijk bijvoorbeeld naar de garantieduur. Sommige grote winkels bieden één of twee jaar garantie, maar er zijn ook kleinere aanbieders die soms wel drie jaar garantie geven. Als je zo'n nieuwe telefoon bij een goede winkel koopt, die het liefst ook nog een eigen reparatieservice heeft, is de kans groot dat je goed zit. 

Twijfel je nog?

De tips hierboven helpen je vast al een eind op weg, maar er is meer. Wij hebben nog een aantal tips verzameld.

  • Controleer wat anderen online schrijven over het bedrijf;
  • Controleer of de verkoper een keurmerk heeft;
  • Kijk voor de zekerheid even of de verkoper wordt genoemd op het forum van Radar of op Klachtenkompas.nl van de Consumentenbond;
  • Een kwetsbaar onderdeel is de accu. Na verloop van tijd wordt die minder goed. Het is daarom altijd verstandig om de accu te controleren. Er zijn verschillende apps waarmee je dit kunt doen. Vaak wordt gezegd dat de accukwaliteit minimaal op 85 procent moet liggen;
  • Kijk ook even hoe lang de producent van het toestel nog software- en beveiligingsupdates biedt voor dit model. 

Bronnen: Consumentenbond, Hardware Info, Test Aankoop België, Refurbished.nl