Reactie Ministerie van VWS

Naar aanleiding van de uitzending heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de volgende uitzending gegeven.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verantwoordelijk voor de productveiligheid van spaarlampen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is toezichthouder die nagaat of ze voldoen aan de wettelijk gestelde veiligheidseisen daarvoor. Spaarlampen zijn veilig bij normaal gebruik. Aangezien spaarlampen een kleine hoeveelheid kwik bevatten wordt geadviseerd voorzichtig om te gaan met (afgedankte) spaarlampen.

Ook zijn er adviezen beschikbaar (zoals van het RIVM) om een gebroken lamp op een zorgvuldige manier op te ruimen en het huis goed te ventileren om eventuele risico’s zo klein mogelijk te houden. Het voorkómen van blootstelling is het uitgangspunt maar bij incidentele blootstelling blijft het gezondheidsrisico erg klein. Aangezien spaarlampen gemiddeld langer meegaan is de kans op breken gering omdat wisselen van de lamp minder vaak nodig is. Ook zijn er tegenwoordig onbreekbare spaarlampen op de markt met een plastic coating.

Als er nieuwe richtlijnen zouden moeten komen voor de etiketten dan is dat het meest zinvol in EU verband. Nu staat op het etiket al dat de spaarlamp moet worden afgevoerd als chemisch afval, dat geeft al aan dat het chemische stoffen bevat. Zoals aangegeven is de problematiek van een kapot gevallen spaarlamp van beperkte omvang en is het gezondheidsrisico bij incidentele blootstelling erg klein. Informatie hoe om te gaan met een kapot gevallen spaarlamp is beschikbaar en samen met het RIVM zal gekeken worden hoe deze informatie nog beter onder de aandacht kan worden gebracht.

De richtlijnen van het RIVM hoe om te gaan met een gebroken spaarlamp zijn openbaar toegankelijk voor iedereen op www.rivm.nl. Samen met het RIVM zal gekeken worden hoe deze informatie nog eens extra onder de aandacht kan worden gebracht van relevante partijen zoals consumentenorganisaties en GGD’en.