Radar Checkt! en de louche slotenmakers: een schimmige wereld blootgelegd

De voordeur waait dicht en je hebt geen sleutel bij je of je hebt aan de binnenzijde van het slot de sleutel laten zitten en je kunt je huis niet meer in. Bij dit soort pech bel je een slotenmaker. Helaas blijken er nogal veel malafide slotenmakers actief te zijn die honderden euro's vragen voor hun diensten.

Leanne van Driel kan op een ijskoude zaterdagavond in januari haar huis niet in. De sleutel zit aan de binnenzijde in het slot en ze kan de buitendeur niet openen. Ze googlet in de vrieskou op haar telefoon naar een slotenmaker in de buurt en komt terecht op de site 'www.slotenmaker-vh.nl'. Ze belt en de medewerker zegt dat de slotenmaker er met een half uurtje kan zijn en 30 euro voorrijkosten vraagt. Ze kunnen op voorhand geen prijsindicatie geven, want de medewerker moet ter plekke bekijken wat er aan de hand is. De slotenmaker arriveert met een half uur en opent snel haar voordeur en vervangt het slot.

Slecht werk

Leanne schrikt vervolgens van de prijs: 895,40 euro. Ze zegt: 'Toen ik moest pinnen, voelde ik al dat het niet goed zat. Je bent opgelicht.' Op dat moment deed het slot het, maar de volgende dag al niet meer. De sleutel ging er niet meer uit, de schroeven zaten los en de cilinder viel er bijna uit. Het nieuwe slot was niet goed gemonteerd. De kwaliteit van het slot was slecht en gammel. 'Ik heb het bedrijf nogmaals gebeld over het geleverde prutswerk, maar toen belde niemand meer terug. Ik ben hier heel ziek van. Eerst vanwege het enorme bedrag en ook dat de medewerker slecht werk heeft geleverd.'  

Meerdere gedupeerden

Leanne is niet het enige slachtoffer van dit bedrijf. Radar spreekt meerdere gedupeerden die bedragen tussen 635 euro en 1100 euro moeten aftikken. Een exorbitant bedrag voor het geleverde werk. Een erkende slotenmaker rekent gemiddeld voor een uur werk zo'n 75 euro. Daar komt nog wat materiaalverbruik, voorrijkosten en misschien een weekend- en of avondtoeslag bij en dan betaal je zo'n 100 tot 150 euro inclusief BTW. Maar je betaalt nooit bedragen van 600 tot 1000 euro per uur. Dan is er sprake van oplichting.

Slotenmaker is ook loodgieter

Verslaggever Fons Hendriks duikt in de schimmige wereld van de louche slotenmakers. Als hij via Google reverse image search de foto's van de aardig ogende slotenmaker van de site 'www.slotenmaker-vh.nl/' onderzoekt, blijkt onze slotenmaker ook ineens loodgieter te zijn! Exacte dezelfde site qua opmaak en foto's, maar een ander 085-nummer en hij werkt voor 'www.ontstoppingsdienst-maasland.nl'. En hij werkt ook in Duitsland als slotenmaker! Dit soort praktijken komen helaas vaak voor. Fons neemt de proef op de som en bestelt via de site een slotenmaker om meer te weten te komen over hun werkwijze. 

Groepsapp met meerdere monteurs

De slotenmaker laat ons anderhalf uur wachten en boort vervolgens het slot open. Hij rekent 159 euro voor het openmaken van de deur en 175 euro voor een nieuw slot en we krijgen na afloop geen factuur. Hij weigert te vertellen via welke opdrachtgever hij zijn klussen krijgt. 'Ik wil dat niet zo zeggen. Er zijn veel mensen die misbruik maken van de situatie. Dat is aan de monteur zelf. Ik ga niet doen of mijn neus bloed. We hebben een contactpersoon en die zegt daar is een klant en die moet je helpen. We hebben een groepsapp met meerdere monteurs wie het eerst kan. Het is snel schakelen', aldus de slotenmaker.

Waaraan kan een consument zien dat dit soort websites nep zijn?

Wees gewaarschuwd als je via internet een slotenmaker zoekt. De louche bedrijven hebben hun zoekmachine optimalisatie goed op orde en verschijnen bovenaan de zoekresultaten in Google. Dus klik niet automatisch op de bovenste link. Dit zijn vaak leadbedrijven, tussenpersonen die alle telefoontjes aannemen van diverse nooddiensten en de klussen via whatsapp groepen doorgeven aan bijvoorbeeld malafide slotenmakers of loodgieters. Als consument heb je dus geen flauw idee wie je inschakelt en kun je niet checken of het een betrouwbare partij is. Op dit soort websites ontbreken een bedrijfsnaam, het vestigingsadres en het inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel. Zo ook op de site van 'www.slotenmaker-vh.nl'.

Pas op bij 085-nummers

Daarnaast werken dit soort leadbedrijven vaak met een 085-nummer of een invulformulier. Zo'n 085-nummer geeft een landelijke uitstraling. De consument denkt dat het om een grote landelijke keten gaat met meerdere vestigingen. Dat is niet zo. Bovendien een lokale slotenmaker rijdt echt niet voor 30 euro voorrijkosten heel Nederland door om een slot voor 100 euro te openen of vervangen. 

Check bedrijfsnaam in handelsregister Kamer van Koophandel

Voor je gaat bellen: check in het handelsregister van de Kamer van Koophandel of het bedrijf ingeschreven staat en of het bedrijf daadwerkelijk in jouw regio gevestigd is. Zo kom je er achter dat de twee leadbedrijven 'www.slotenmaker-vh.nl' en 'www.ontstoppingsdienst-maasland.nl' niet bekend zijn bij de KvK. Google vóór je een afspraak maakt of er veel klachten zijn over de bedrijfsnaam of het desbetreffende telefoonnummer. In het geval van onze slotenmaker staat Trustpilot vol met klachten.

Hoe moet je betalen?

Controleer en vraag vooraf of de slotenmaker is aangesloten bij de branchevereniging Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG) of ze een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) bedrijf zijn. Bij het politiekeurmerk is er sprake van een kwaliteitskeurmerk en worden de medewerkers continu bijgeschoold en voorzien van audits en steekproeven. Vraag vooraf een prijsopgave. Wat zijn de voorrijkosten, wat is het uurtarief en welke toeslagen rekenen ze? En laat dit bedrag het liefst per mail of whatsapp bevestigen. Vraag ook wat de betaalmogelijkheden zijn. Als er per nota achteraf betaald kan worden, geeft dit meer zekerheid. Je hoeft bij betrouwbare bedrijven nooit verplicht met cash geld af te rekenen (wel met pin). Ook krijg je vaak geen factuur van het geleverde werk. En als je een handgeschreven bon krijgt, ontbreken vaak de bedrijfsgegevens. Daarnaast rijden onbetrouwbare slotenmakers in busjes of auto's zonder bedrijfslogo en hebben medewerkers weinig gereedschap bij zich en dragen ook geen bedrijfskleding met logo.

ACM komt in actie tegen malafide slotenmakers

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor dit soort malafide praktijken en komt in actie. Zo heeft de ACM Google verzocht om online advertenties van onbetrouwbare partijen te verwijderen. Ook is de ACM druk bezig met een onderzoek naar malafide bedrijven en ze kunnen dwangsommen en boetes opleggen.

Politie ziet het als civiele zaak

Ook het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kreeg de afgelopen maanden ruim 90 klachten binnen over louche slotenmakers waaronder https://slotenmaker-vh.nl/. De politie doet weinig aan deze vorm van oplichting en ziet het als een civiele zaak. De consument is een overeenkomst aangegaan. De slotenmaker heeft een te dure dienst geleverd. De deur is geopend en de consument heeft betaald voor de dienst en heeft een handtekening gezet op de handgeschreven factuur waarop in kleine lettertjes staat: 'De werkzaamheden zijn zonder tekortkomingen uitgevoerd. De factuur wordt zowel op prijs en inhoud geaccepteerd. De betaling zal per direct ter plaatse plaatsvinden. Ik heb geen klachten over de werkzaamheden.'

Aanpakken via rechtsbijstandverzekering

Daarom bewandelt CCV nu het pad om met hulp van rechtsbijstandverzekeringen deze duurbetaalde slotenmakers civielrechtelijk aan te pakken. Volgens Susanne Schat, adviseur woninginbraken Politiekeurmerk Veilig Wonen bij CCV zijn er vijf netwerken van malafide slotenmakers in Nederland actief. Eind maart won een gedupeerde een rechtszaak. Hij betaalde in eerste instantie 758,67 en schakelde zijn rechtsbijstandverzekeraar ARAG in. De BV van deze slotenmakers is inmiddels opgeheven en de consument probeerde beslag te leggen op de eigendommen van de eigenaar. Uiteindelijk heeft het slachtoffer na maanden strijd 750 euro terug gekregen. Dus gedupeerden kunnen moeilijk hun recht halen. Dus je kunt beter voorkomen dat je zo'n malafide slotenmaker inhuurt.

Website met 160 betrouwbare slotenmakers

Daarom lanceerde het CCV op 1 juni de site veiligwonenscan.nl die bovenin Google moet verschijnen. Via deze site kun je 160 betrouwbare slotenmakers door heel Nederland vinden die een normaal tarief rekenen en vakwerk leveren volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit is een poging om de oplichters uit de markt te drukken. 

Meld negatieve ervaringen bij ACM

Het lastige is dat dit soort oplichting moeilijk uit te roeien is. Dit soort louche bedrijven lijken vrij spel te hebben. De pakkans is klein en de verdiensten zijn groot. Als de bedrijfsnaam besmet is, beginnen ze gewoon een nieuwe site en begint alles van vooraf aan. Desondanks is het van groot belang dat consumenten hun klachten blijven melden.

  • Heb je een negatieve ervaring, meld dit bij ACM ConsuWijzer. Dit zijn belangrijke signalen voor de toezichthouder ACM. ACM is druk bezig met het oprollen van malafide slotenmakers.  
  • Meld je verhaal ook bij de Fraudehelpdesk
  • Meld je klacht bij het CCV
  • Ben je ontevreden over de geleverde dienst? Lees hier wat je kunt doen. Bij oplichting is het lastig om je geld terug te krijgen.
  • Ben je opgelicht, doe toch aangifte bij de politie. Al ziet de politie dit vaak als een civiele zaak en maakt er vaak geen strafzaak van. Maar iedere aangifte geeft wel aan hoe groot het probleem is. Vaak wijst de politie gedupeerden ook door naar het CCV.
  • Meld het gebruikte bankrekeningnummer ook bij je bank, zodat banken weten dat dit rekeningnummer gebruikt wordt door oplichters. 

Alles draait om bewijslast

Advocaat Caspar Janssens zegt: 'Bij dit soort boeven draait alles om de bewijslast. Maak vooraf duidelijke prijsafspraken. Vraag van te voren wat de kosten zijn. Informeer duidelijk naar de voorrijkosten, het uurtarief en eventuele toeslagen. Neem als het kan het telefoongesprek op zodat je bewijs hebt. Dan heb je bewijs als je ter plekke geconfronteerd wordt met veel hogere bedragen.'

Wet beschermt consumenten

De wet beschermt consumenten. Je hoort extra zorgvuldig te zijn als mensen verkeren in een noodsituatie en zichzelf hebben buitengesloten. Je kunt mensen niet on the spot confronteren met veel hogere kosten en allerlei toeslagen, zoals een avond- of weekendtoeslag, die was al bekend voor je langs kwam! Komt de slotenmaker ineens met allerlei extra kosten, dan is er sprake van een oneerlijke handelspraktijk. Als je onder druk gezet wordt of bedreigd wordt om te betalen: kan er ook sprake zijn van een agressieve handelspraktijk. Bel in zo'n geval de politie! 

Betalen onder protest

Komt er geen politie en moet je onder druk betalen, dan kun je protesteren tegen de hoge kosten. Dan moet je niet pinnen via hun apparaat, maar zelf geld overmaken via internetbankieren of je bank app. Zet er dan bij: ik betaal onder protest. Dan kun je kijken of je hier later nog op kan terugkomen en de rekening kan betwisten. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.

Voorbeeldbrief: Te veel betaald voor slotenmaker

Lastig geld terug te krijgen

Het blijft lastig om bij dit soort louche bedrijven je geld terug te halen. Al wordt dit nu wel geprobeerd door een aantal rechtsbijstandverzekeringen. Het staat of valt met de juridische bewijslast. En dit soort discussies blijven lastig als vooraf de prijs niet duidelijk is overeengekomen. En malafide slotenmakers sturen nooit een offerte met een keurige prijsopgave. Dus je kunt beter voorkomen dat je ze inschakelt. 

Geen factuur is economisch delict

Vaak geven dit soort bedrijven na afloop geen factuur of er ontbreekt op het handgeschreven vodje essentiële bedrijfsinformatie. Dit is volgens advocaat Janssens een economisch delict en kun je melden bij de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) en deze oplichters zullen ook geen inkomstenbelasting en BTW afdragen over hun inkomsten, dus ook daar kun je melding van doen bij de Belastingdienst

Bekijk de vijf tips van Caspar Janssens op Instagram 

Minimaal 1000 bedrijven die zich bezighouden met sloten maken

Volgens de Kamer van Koophandel hebben minimaal 1000 bedrijven als hoofd- of nevenactiviteit sloten maken in hun bedrijfsomschrijving staan. Er zijn dus veel mensen actief in deze sector. Er zijn 160 slotenmakers erkend, maar sommige bedrijven misbruiken ook het logo van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dus check zelf of het bedrijf is aangesloten bij het PKVW.

Malafide ondernemers moeilijker op te sporen

Vanaf 1 juli 2021 worden alle privé-adressen in het Handelsregister vanwege privacyregels afgeschermd. Nu klagen veel ondernemers gebeld te worden door allerlei energiebedrijven en callcenters, omdat hun telefoonnummer en huisadres gehaald kan worden uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het is goed dat de privacy beschermd wordt, maar het heeft ook een keerzijde. Malafide ondernemers zijn vanaf 1 juli moeilijker op te sporen, want je ziet een toename van virtuele kantoren als vestigingsadres. Het privéadres van de ondernemer en zijn telefoonnummer en mailadres zijn niet meer zichtbaar voor de consument. 

Aansprakelijk stellen ondernemer

Hester Schoppert, woordvoerder van de Kamer van Koophandel zegt: 'De consument zal in de toekomst meer moeite moeten doen om de ondernemer aansprakelijk te kunnen stellen. Je hebt dan de hulp van een deurwaarder of de politie nodig, om de persoonsgegevens van een ondernemer te achterhalen. Dit heeft extra kosten als gevolg. Dus we zitten met een dilemma: meer openbaarheid en veiligheid versus privacy.'  Wees dus waakzaam als je via internet een slotenmaker zoekt.