Radar Checkt! confronteert huurbemiddelaars die dubbele kosten rekenen

Eindelijk! Je hebt in deze moeilijke huizenmarkt een huurhuis gevonden. Wel moet je daarvoor 500 euro bemiddelingskosten aftikken. Doe je dat niet? Voor jou tien andere huurders! Bemiddelingskosten rekenen is verboden, maar door de krappe huizenmarkt staan huurders met de rug tegen de muur en eisen bemiddelaars illegaal honderden euro’s.

Bemiddelingskosten zijn kosten voor het bemiddelen tussen de huurder en verhuurder van een woning. Als een bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder, mag hij of zij niet van twee walletjes eten door de kosten ook bij de huurder in rekening te brengen. Sinds 2016 is het in bijna alle gevallen verboden om bemiddelingskosten in rekening te brengen aan een huurder. Ondanks het verbod leven huurbemiddelaars de regels niet na. 

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, vindt dit ontoelaatbaar. ‘Ik vind het zeer ongewenst en ook niet acceptabel dat er nog altijd bemiddelaars zijn die kennelijk lak hebben aan de wet en huurders, ondanks het verbod, bemiddelingskosten laten betalen terwijl zij in opdracht van de verhuurder bemiddelen.’

Krappe woningmarkt bemoeilijkt strijd tegen illegale kosten

De afgelopen jaren is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) intensiever gaan optreden tegen malafide bemiddelaars. ‘Wij houden ons al lange tijd bezig met de problematiek van de dubbele of onterechte bemiddelingskosten. Wij realiseren ons ook dat de huidige krapte op de (huur)woningmarkt maakt dat de consument in een afhankelijke positie staat ten opzichte van de verhuurder.’ Maar aan die marktsituatie kan de ACM niets doen, zegt de autoriteit. 

Het lijkt lastig grip te krijgen op de malafide bemiddelaars. Zo ontvangt Radar meerdere klachten van huurders die bemiddelingskosten toch maar hebben betaald, omdat de woningnood hoog is. Dat is ook de strategie die de Woonbond aanraadt: als je een woning graag wilt hebben, betaal dan de bemiddelingskosten, anders krijg je hem niet. Vraag vervolgens de kosten terug zodra je bent gestopt met huren.

Huurbemiddelaars ontmoedigen om kosten te vragen

Volgens demissionair minister Ollongren is het belangrijk dat huurders deze onterechte kosten terugeisen. ‘Niet alleen om de schade die zij zelf hebben geleden terug te draaien, maar ook om huurbemiddelaars te ontmoedigen dergelijke kosten van huurders te vragen’, adviseert Ollongren. 

De minister zegt dat bemiddelaars zoeken naar andere wegen om deze kosten te innen, zoals andere benamingen. Zo staat op de website van de Rijksoverheid dat bemiddelingskosten ook in rekening gebracht worden onder de namen: verhuurkosten, contractkosten, inschrijfkosten en kosten voor administratie. Op die manier proberen bemiddelaars alsnog de kosten in rekening te brengen voor beide partijen.

'Het mag absoluut niet'

Maar het maakt niet uit hoe je het noemt, het mag gewoon niet, geeft de Woonbond aan. ‘Het gebeurt heel veel, omdat de verhuurders en bemiddelaars denken makkelijk geld te kunnen verdienen en de huurder betaalt toch wel, maar het mag absoluut niet’, zegt Erik Maassen van de Woonbond.

‘Ik zou als huurder ook zeker naar de rechter stappen om het aan te vechten. Er zijn genoeg uitspraken van rechters hierover en die zeggen: als je kosten hebt zoals een naamplaatje bij de bel, dan mag je die in rekening brengen. Maar dan hebben we het niet over een maand huur.’

Zo eis je de bemiddelingkosten terug: voorbeeldbrief

Heb jijzelf onterecht bemiddelingskosten betaald, dan kun je dit tot vijf jaar na betaling terugvragen. Gebruik daarvoor deze voorbeeldbrief om onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen.

Bij Radar zijn alvast de onderstaande makelaars bekend die bemiddelingskosten in rekening brengen:

  • www.dehuissleutel.nl
  • www.eu-makelaardij.com
  • novavastgoed.com
  • www.bmvastgoed.nl

Meer informatie over kosten bij het zoeken van een huurwoning, vind je op de website van ACM ConsuWijzer. Eerder dit jaar deelde ACM de eerste boetes uit aan huurbemiddelaars die huurders bemiddelingskosten lieten betalen. 

Forumreacties

4
  • Door Radar

De Nederlandse huizenmarkt is krap, heel krap. Bemiddelaars weten dat en rekenen huurders bemiddelingskosten aan, ook al werken ze in opdracht van de verhuurder. Dubbele bemiddelingskosten dus, en dat is verboden. Huurders staan echter tegen de muur en betalen toch, want als ze dat niet doen, verlopen ze hun kans op het huurhuis. 'Het mag helemaal niet, maar het gebeurt vaak', stelt de Woonbond. We spreken over bedragen tot wel 500 euro, en dat is niet mis. Wat kun je als huurder doen? Fons gaat de confrontatie aan met bemiddelaars voor Radar Checkt! https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/afhankelijk-positie-huurder-zorgt-voor-illegale-bemiddelingskosten-radar-checkt/

  • Door reggie2

En dan ga je de confrontatie aan en dan?? Daar trekken dat soort mensen zich niks van aan. Misschien de wet zo maken, dat jezelf in het huis moet wonen? En sowieso betaalbaar bijbouwen.

  • Door Lady1234

Dan maar op deze manier. https://www.woonbond.nl/nieuws/bemiddelingskosten-terug-woonbond