background branding

Psychologische hulp in 2023: wat wordt er vergoed? 

20221220psychologischeklachten.png

Loop je al een tijdje bij een psycholoog, gebruik je specifieke medicatie of kamp je met mentale klachten? Er zijn tal van redenen waarom je aanspraak zou willen maken op psychologische hulp. Maar wanneer wordt deze hulp door je verzekering gedekt?

Weten waar je aan toe bent in 2023? Radar zocht het voor je uit.

Geestelijke gezondheidszorg (ggz)

De zorg voor mensen met psychische klachten noemen we in Nederland de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Denk hierbij aan therapie of medicatie voor mentale problemen, maar ook begeleid wonen valt onder de ggz. 

Met psychische klachten naar de huisarts

Voor de behandeling van psychische klachten kan je in eerste instantie terecht bij je huisarts. Een huisarts wordt hierin ondersteund door een praktijkondersteuner ggz of aangesloten psycholoog. Deze hulp wordt vergoed door je basisverzekering en hiervoor betaal je geen eigen risico. 

Doorverwijzing naar ggz

Mocht de huisarts jou geen passende hulp kunnen bieden, dan word je doorverwezen naar de ggz. Deze verwijzing - bijvoorbeeld naar een psycholoog - heb je nodig om de behandeling eventueel vergoed te krijgen. Hier moet je op letten:

  • Check vooraf de voorwaarden van je verzekering; voor sommige behandelingen heb je vooraf toestemming nodig van je verzekeraar.
  • Controleer of de zorgverlener een contract heeft met jouw verzekeraar. Is er geen contract? Dan kan het gebeuren dat je de behandeling niet of slechts deels vergoed krijgt.
  • Je eigen risico wordt altijd aangebroken bij een doorverwijzing.

Belangrijk: ga voor een verwijzing naar de huisarts

Ervaar je dergelijke klachten? Ga dan eerst naar de huisarts! Als je zonder verwijzing van de huisarts naar een ggz zorgverlener gaat - bijvoorbeeld een psycholoog - komen de kosten van deze behandeling voor je eigen rekening.


Niet iedere diagnose wordt vergoed

Helaas worden niet alle diagnoses in de ggz vergoed, zoals klachten door een burn out of relatieproblemen. In de meeste gevallen vind je zo’n overzicht op de site van jouw zorgverzekeraar. Overweeg je een aanvullende verzekering af te sluiten? Check dan eerst of deze verzekering jouw diagnose dekt.

Bronnen: Consumentenbond/ Independer/ Zorginstituut Nederland